ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Εκτοΐνη: To unpopular συστατικό που αξίζει μια θέση στη skincare ρουτίνα σου


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

26 Ιανουαρίου 2024

Εκτοΐνη: To unpopular συστατικό που αξίζει μια θέση στη skincare ρουτίνα σου
IG @lilyaldridge
Η εκτοΐνη είναι η νέα νιασιναμίδη;

Στον κόσμο των skincare συστατικών, υπάρχουν κάποια πολύ δημοφιλή «ονόματα», όπως για παράδειγμα τα ρετινοειδή, τα άλφα υδροξυοξέα και τα πεπτίδια. Υπάρχουν όμως και από αυτά για τα οποία μπορεί να μην έχεις ακούσει (ακόμα) αλλά έχουν πράγματι μοναδικές ικανότητες και οφέλη για το δέρμα. Η εκτοΐνη είναι ένα από αυτά!

Πρόκειται για ένα συστατικό που προσφέρει ποικίλα οφέλη στην περιποίηση του δέρματος και, στην πραγματικότητα, μοιάζει πολύ με τη γνωστή νιασιναμίδη. Τι ακριβώς είναι όμως και τι μπορεί να κάνει στο δέρμα; Αξίζει να το εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου;

Η Εκτοΐνη

Η εκτοΐνη είναι ένα φυσικό μόριο που βοηθά στην προστασία των βακτηρίων όταν υποβάλλονται σε ακραίες συνθήκες όπως οι θερμοκρασίες, τα επίπεδα pH, η ξηρασία ή η ακτινοβολία. Δεσμεύει τα μόρια του νερού και δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των μεμβρανών και στην προστασία των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων από την καταστροφή τους από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Όπως μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα για τα βακτήρια, μπορεί επίσης να έχει μια παρόμοια προστατευτική επίδραση για το δέρμα. Βοηθά στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από το οξειδωτικό στρες, τις φλεγμονές και τις βλάβες, ενώ επίσης ενισχύει τον φραγμό του δέρματος και μειώνει την διαδερμική απώλεια νερού.

Αν αυτή η ιδιότητα σου είναι κάπως γνώριμη, είναι επειδή μοιάζει πολύ με τα οφέλη της νιασιναμίδης, ενός τύπου βιταμίνης Β. Έχουν ωστόσο μια βασική διαφορά: Ενώ η νιασιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης των πόρων και του αποχρωματισμού της επιδερμίδας, η εκτοΐνη έχει την ικανότητα να ενισχύει την ενυδάτωση. Μπορείς όμως, ανάλογα με τις ανησυχίες της επιδερμίδας σου, να συνδυάσεις και τα δύο συστατικά, καθώς λειτουργούν αρκετά καλά μαζί.

Jenny.Gr
IG @lilyaldridge

Με ποια άλλα συστατικά λειτουργεί καλά η εκτοΐνη

Η εκτοΐνη συνδυάζεται υπέρχοχα με δυνητικά ερεθιστικά συστατικά όπως τα ρετινοειδή και υδροξυοξέα. Κι αυτό, διότι τα ενυδατικά και προστατευτικά αποτελέσματα της εκτοΐνης μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας οποιουδήποτε ερεθισμού ή ερυθρότητας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.