ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Παλμικό φως vs laser: Ποια μέθοδο αποτρίχωσης να επιλέξεις για την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

21 Φεβρουαρίου 2024

Παλμικό φως vs laser: Ποια μέθοδο αποτρίχωσης να επιλέξεις για την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας
IG @hannaschonberg
Οι διαφορές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο τεχνολογιών για την οριστική λύση στο ζήτημα της αποτρίχωσης

Η αποτρίχωση είναι ένα issue στην ομορφιά που μας απασχολεί όλες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μερικές από εμάς εξακολουθούμε να απομακρύνουμε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα με κλασικές μεθόδους, όπως το ξυραφάκι ή η αποτρίχωση με κερί. Άλλες, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για οριστική λύση στο πρόβλημα σε πιο σύγχρονες μεθόδους, όπως η laser αποτρίχωση.

Σύμφωνα με τις αναζητήσεις στο Google, 14 εκατομμύρια χρήστες έψαξαν για συσκευές αποτρίχωσης laser για χρήση στο σπίτι. Είναι γεγονός ότι όταν σκεφτόμαστε την τεχνολογία laser, συνήθως αναφερόμαστε σε συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ινστιτούτα ομορφιάς και δερματολογικά ιατρεία και όχι σε αντίστοιχες για οικιακή χρήση. Ο τελευταίος αντιπροσωπεύει έναν σχετικά νέο τομέα της αγοράς, αλλά με την πρόοδο των νέων τεχνολογιών είναι πλέον δυνατό να έχουμε στο σπίτι μια συσκευή αποτρίχωσης laser με την ίδια ισχύ και αποτελεσματικότητα, όπως αυτή που χρησιμοποιείται σε ένα ινστιτούτο ή ιατρείο.

Πριν από την δημιουργία της αποτριχωτικής συσκευής laser για χρήση στο σπίτι, στην αγορά υπήρχαν ήδη αντίστοιχες συσκευές αποτρίχωσης που χρησιμοποιούν ωστόσο την τεχνολογία παλμικού φωτός. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ laser και παλμικού φωτός για την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας; Ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο τεχνολογιών, ώστε να διακρίνεις ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για εσένα.

Τα κοινά χαρακτηριστικά τους

Και οι δύο προσφέρουν προοδευτικές μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο τεχνολογίες στοχεύουν στην τρίχα, χρησιμοποιώντας φωτοθερμόλυση (δηλαδή την αντίδραση της μελανίνης που μετατρέπει το φως σε θερμότητα και επιτρέπει την προοδευτική μείωση της τρίχας). Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο τεχνολογιών, αλλάζουν τα αποτελέσματα, το χρονοδιάγραμμα αλλά και η εμπειρία χρήσης, ως προς τον πόνο ή όχι, και ως προς τον χρόνο που αφιερώνεται σε μεμονωμένες θεραπείες.

Και οι δύο λειτουργούν μόνο σε σκουρόχρωμες τρίχες και ανοιχτόχρωμο έως μεσαίο δέρμα. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ξανθές ή κόκκινες τρίχες και σε καστανό, σκούρο δέρμα.

Jenny.Gr
IG @hannaschonberg

Συσκευή laser αποτρίχωσης

Χρησιμοποιεί μια άμεση συγκεντρωμένη ακτίνα φωτός που απορροφάται μόνο από τη μελανίνη της τρίχας και η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα, καταστρέφοντάς τη. Στοχεύοντάς το συγκεκριμένα, είναι σε θέση να διεισδύσει βαθύτερα στην τρίχα από το παλμικό φως.

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι εντελώς ανώδυνη σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος κι αν εφαρμοστεί, ακόμα και σε κοντινές περιοχές ή όπου το δέρμα είναι πιο σκούρο.
  • Διαθέτει μία μόνο κεφαλή, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως πρακτική συσκευή.
  • Είναι πιο οικονομική σε σύγκριση με ένα πακέτο συνεδριών στον δερματολόγο.

Μειονεκτήματα:

Είναι απαραίτητο να γίνει αξιολόγηση με βάση τις ανάγκες των περιοχών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να περιποιηθούμε ολόκληρο το σώμα, μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε το κόστος καλύτερα από ό,τι αν έπρεπε να απαλλάξουμε μόνο μία περιοχή από την τριχοφυία.

Για ποιους είναι κατάλληλο:

  • Για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα
  • Για όσους δεν αντέχουν τον πόνο
  • Για όσους θέλουν άμεσα αποτελέσματα
  • Για όσους δεν θέλουν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στην αποτρίχωση
Jenny.Gr
IG @hannaschonberg

Συσκευή αποτρίχωσης με παλμικό φως

Χρησιμοποιεί τεχνολογία IPL, ένα ευρύτερο φάσμα φωτός που επηρεάζει όχι μόνο την τρίχα αλλά και το περιβάλλον δέρμα, φτάνοντας έτσι σε μικρότερο βάθος στον βολβό από το laser. Εκπέμπει έως και 125 παλμούς φωτός ανά λεπτό. Έχει 10 επίπεδα έντασης, ώστε να μπορoύμε να το προσαρμόσουμε ανάλογα με την αίσθηση του πόνου, τις ανάγκες και τον τύπο της τρίχας μας. Μετά τις αρχικές συνεδρίες, είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο διάστημα, συνήθως κάθε 6-8 εβδομάδες για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα:

  • Διαθέτει κεφαλές διαφόρων μεγεθών, οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες ακόμη και πολύ μικρές περιοχές του σώματος και έχει πιο χαμηλή τιμή από την συσκευή laser.

Μειονεκτήματα:

  • Η αίσθηση πόνου είναι αρκετά αντιληπτή.
  • Το δέρμα θερμαίνεται και υπάρχουν πιθανότητες εκδήλωσης ελαφρού εγκάυματος
  • Απαιτεί περισσότερο χρόνο και περισσότερες συνεδρίες για να δούμε αποτελέσματα
  • Πρέπει να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε με την πάροδο του χρόνου για να διατηρήσουμε τα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.