Μύθος ή αλήθεια: Μπορεί το σολάριουμ να βοηθήσει σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή;
Αλεξάνδρα Τρύφωνος
28 Φεβρουαρίου 2024
Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στον κόσμο της ομορφιάς και της φροντίδας του δέρματος σχετικά με το σολάριουμ και τα οφέλη του για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.
Υπάρχουν μάλιστα και celebrities, όπως η Κιμ Καρντάσιαν που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Πιο συγκεκριμένα, η Κιμ έχει μιλήσει «ανοιχτά» για την εμπειρία της με την ψωρίαση και έχει διευκρινίσει δημοσίως ότι χρησιμοποιεί το σολάριουμ της κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της αυτοάνοσης πάθησης. Θυμάται ότι έβλεπε τη μαμά της - την Κρις Τζένερ, η οποία έχει επίσης ψωρίαση - να επισκέπτεται ινστιτούτα που διέθεταν σολάριουμ για να ανακουφίσει τις έξαρσεις του δέρματός της. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, δεν είναι η μόνη. Δημιουργοί περιεχομένου στα social media κάνουν λόγο για αντίστοιχες θεραπείες δερματικών παθήσεων με τη χρήση σολάριουμ.
Αυτό μας κάνει πράγματι να αναρωτηθούμε αν είναι όντως ιατρικά αποδεκτή αυτή η μέθοδος θεραπείας.
Γιατροί και δερματολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους των σολάριουμ εδώ και δεκαετίες, επειδή μπορούν να βλάψουν το DNA των κυττάρων, προκαλώντας δυνητικά μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ένα British Medical Journal το 2012 διαπίστωσε ότι το μαύρισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 59%, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κατά 67% και βασικοκυτταρικού καρκινώματος κατά 29%. Μάλιστα, από το 2003, η υπεριώδης ακτινοβολία έχει καταχωρηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ ως γνωστή καρκινογόνος ουσία. Επομένως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το σολάριουμ δεν ενδείκνυνται ποτέ ιατρικά.
Μπορεί το σολάριουμ να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος;
Από πού ξεκίνησε η ιδέα ότι τα σολάριουμ μπορούν να καταπραΰνουν ορισμένες δερματικές παθήσεις; Επειδή η UVB - η οποία εκπέμπεται στο δέρμα όταν υποβάλλεται σε ένα σολάριουμ μαζί με πιο επιβλαβείς ακτίνες UVA - χρησιμοποιείται μερικές φορές ως θεραπεία για την ψωρίαση και άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).
Πρόκειται για μια θεραπεία που ονομάζεται φωτοθεραπεία και λειτουργεί για να μειώσει τη φλεγμονή στο δέρμα και να επιβραδύνει την παραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Ιδανικά, όταν ο γιατρός εφαρμόζει τη μέθοδο της φωτοθεραπείας χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζεται «θεραπεία στενής ζώνης UVB [NBUVB]», όπου εκθέτει το προσβεβλημένο δέρμα σε ένα πολύ στενό φάσμα φωτός UVB, το οποίο είναι γνωστό ότι ενέχει πολύ χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και είναι ιατρικά αποτελεσματικό φάσμα φωτός.
Μερικές φορές συνιστάται η φωτοθεραπεία αντί για από του στόματος ή τοπικά φάρμακα. Η φωτοθεραπεία στοχεύει σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, ενώ η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται σε χάπι απορροφάται από το αίμα στον οργανισμό.
Συμπερασματικά, η ήπια και απόλυτα ελεγχόμενη φωτοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την εκόνα της ακμής με βάση τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της, αλλά ο κίνδυνος αυξημένης μελάγχρωσης σε περιοχές με ακμή και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι καρκίνου του δέρματος σίγουρα υπερτερούν αυτών των οφελών.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.