ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Fall in love: Ο έρωτας κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά σου


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

5 Μαρτίου 2024

Fall in love: Ο έρωτας κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά σου
IG @negin_mirsalehi
Ο έρωτας δεν προκαλεί μόνο πεταλούδες στο στομάχι, έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο δέρμα και τα μαλλιά

Υπάρχει άραγε συναίσθημα εφάμιλλο του έρωτα; Όλοι όσοι τον έχουμε αισθανθεί έστω και μια φορά στη ζωή μας, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο έρωτας έχει κάτι μαγικό και ανεξήγητο. Σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να γεννιέσαι ξανά, αλλά αυτή τη φορά τα πόδια σου δεν πατάνε γερά στη γη. Αντίθετα, «βγάζουν φτερά» και σου χαρίζουν έναν πιο ανάλαφρο και γλυκό βηματισμό που σε οδηγεί σε ανεξερεύνητα μονοπάτια. Και ταυτόχρονα, αυξάνονται τα επίπεδα της ευεξίας και της ενέργειάς σου, ενώ το δέρμα και τα μαλλιά σου γίνονται ξαφνικά πιο λαμπερά. Όχι, η λάμψη που αντικρίζεις στον καθρέφτη σου δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας σου. Το αίσθημα του έρωτα έχει άμεση επίδραση στην εξωτερική εμφάνιση και αυτό εξηγείται επιστημονικά.

Αφού μελέτησαν εκτενώς την περίπλοκη χημική διαδικασία που συνδέεται με την «έκρηξη» του έρωτα, οι ειδικοί κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα: η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο δέρμα μας. Όταν ερωτευόμαστε, ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικά ερεθίσματα, εκκρίνοντας «χημικούς αγγελιοφόρους» που ονομάζονται ορμόνες, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μέχρι να φτάσουν σε διαφορετικά μέρη του σώματός μας, όπου πυροδοτούν συγκεκριμένες λειτουργίες ή αισθήσεις. Η έκκριση ωκυτοκίνης, για παράδειγμα, εκδηλώνεται με τη μείωση άλλων ορμονών, όπως η κορτιζόλη, που συνδέονται άμεσα με το στρες . Και η αύξηση της ωκυτοκίνης συνδέεται με μια πιο ξεκούραστη εμφάνιση και μεγαλύτερη φωτεινότητα του δέρματος, καθώς και με πιο πυκνά, πιο δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Είναι λοιπόν επιστημονικά αποδεδειγμένο: ο έρωτας κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά σου.

Η χημεία του έρωτα

Jenny.Gr
IG @negin_mirsalehi

Ντοπαμίνη

Η ντοπαμίνη συνδέεται με θετικά συναισθήματα, σεξουαλική επιθυμία και κίνητρα. Είναι η ορμόνη που εκκρίνουμε όταν ερωτευόμαστε. Δημιουργεί μια κατάσταση ευφορίας σαν ναρκωτικό και μπορεί να έχει εκπληκτική επίδραση στην εμφάνισή μας. Γιατί; Επειδή αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος, η ντοπαμίνη μπορεί να εμφυσήσει στο δέρμα μας μια φυσική, υγιή λάμψη. Επιπλέον, μειώνει την κορτιζόλη, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της φλεγμονής και της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Σεροτονίνη

Η απλή εγγύτητα ενός ατόμου που είναι ξεχωριστό για εμάς κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει σεροτονίνη, η οποία φέρνει καλή διάθεση και μειώνει το άγχος και την επιθετικότητα. Αλλά, για να έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του αλκαλοειδούς σε κυκλοφορία, δεν χρειάζεται απαραίτητα να υπολογίζουμε στη βοήθεια του έρωτα. Μάλιστα, την παραγωγή του προάγουν και τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, βιταμίνες και ωμέγα-3, όπως φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, όσπρια, αυγά , μαύρη σοκολάτα. Και, ο ήλιος! Η βιταμίνη D είναι ο καλύτερος φίλος της σεροτονίνης.

Jenny.Gr
IG @negin_mirsalehi

Οκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη μειώνει το στρες και το άγχος, επομένως, εκτός του ότι ωφελεί την ψυχική μας υγεία, είναι σύμμαχος για την υγεία των μαλλιών μας. Δεν είναι σίγουρα κάτι καινούργιο, στην πραγματικότητα, το άγχος σχετίζεται με την τριχόπτωση και την αραίωσή τους. Πρακτικά, αυτή η ορμόνη, προάγοντας τη χαλάρωση και την ηρεμία, συμβάλλει στο να γίνουν τα μήκη πιο δυνατά και πιο λαμπερά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.