WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα αποκαλύπτει ποιο είναι το κλειδί για να κάνετε μια μακροχρόνια σχέση


The Jennettes

20 Οκτωβρίου 2019

Έρευνα αποκαλύπτει ποιο είναι το κλειδί για να κάνετε μια μακροχρόνια σχέση

Σύμφωνα με έρευνα, τα ζευγάρια που κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις, αναπτύσσουν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα με τα ζευγάρια που είναι μαζί λίγο καιρό και είναι τρελά ερωτευμένα. Αυτό σημαίνει ότι η ψυχική ηρεμία και η γαλήνη είναι το κλειδί μίας επιτυχημένης μεγάλης σχέσης. Η αλήθεια είναι όμως, ότι για να έχουμε μια ευτυχισμένη σχέση, απαιτείται συνεχής προσπάθεια και από τους δύο.

1. Η ψυχική ηρεμία στη σχέση δεν είναι συνώνυμο της στασιμότητας

Ο ερευνητής Aaron Ben-Zeév περιγράφει τις ήρεμες σχέσεις ως απαλλαγμένες από οποιαδήποτε αντιπαράθεση, ζήλια ή άγχος. Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν εξελίσσεται ή ότι έχει φύγει κάθε ίχνος ενθουσιασμού από τη σχέση. Είναι πολύ πιθανό οι «πεταλούδες στο στομάχι» να μην έχουν φύγει, αλλά σίγουρα το ζευγάρι νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση μαζί.

2. Τα ζευγάρια πορεύονται μαζί σε ένα ασφαλές περιβάλλον

Ο ερευνητής Art Aron απέδειξε ότι τα ζευγάρια που κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις και διατηρούν τον ρομαντισμό τους, αναπτύσσουν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα με τα ζευγάρια που είναι μαζί λίγο καιρό. Ο λόγος για τον οποίο βοηθά η ηρεμία στη σχέση, είναι γιατί οι σύντροφοι μαθαίνουν να μην ξεπερνούν ο ένας τα όρια του άλλου και να μη χάνουν εύκολα την υπομονή τους, αποφεύγοντας τις έντονες κριτικές.

3. Η ήρεμη σχέση δεν είναι εφικτή χωρίς εμπιστοσύνη

Για να χτιστεί μια μακροχρόνια σχέση, πέρα από το στοιχείο της γαλήνης και της ηρεμίας δίπλα στον σύντροφό μας, χρειάζεται και εμπιστοσύνη. Χωρίς συναισθηματική υποστήριξη, κατανόηση και σεβασμό, στοιχεία που απορρέουν από την εμπιστοσύνη, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να νιώσουμε ήρεμοι, ασφαλείς και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση μας.

4. Κι όμως, ο ρομαντισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας τέτοιας σχέσης

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ του πρώτου ενθουσιασμού και των μετέπειτα πιο καλά ριζωμένων συναισθημάτων. Το έντονο πάθος, που προέρχεται από τον ενθουσιασμό, έχει μικρή διάρκεια ενώ η αγάπη, που χτίζεται, έχει γερά θεμέλια και μπορεί να συνυπάρχει πάντα με πολλά στοιχεία ρομαντισμού.

5. Η ήρεμη συντροφικότητα είναι συνώνυμο του πρώτου ενθουσιασμού

Διανύοντας την εποχή του πρόσκαιρου, οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο. Το ζευγάρι περνάει πολύ χρόνο με το σύντροφό του, μαθαίνοντας νέα πράγματα ο ένας για τον άλλον με αποτέλεσμα να μοιράζεται συναισθηματικές εμπειρίες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Οι μελλοντικοί στόχοι των συντρόφων φέρνουν λοιπόν, από μόνοι τους, ξανά τα πρώτα σκιρτήματα και τον ενθουσιασμό στη σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.