REAL LIFE

Οι γυναίκες του 2016 που μας εμπνέουν για ένα καλύτερο 2017


Χριστίνα Κατσαντώνη

31 Δεκεμβρίου 2016

lady-gaga-oscar.jpg

Τελευταία μέρα του χρόνου, όμως καλύτερα ας μην θυμηθούμε τη σκοτεινιά, αλλά κάποιες αχτίδες λάμψης του 2016, κάποιες γυναικείες στιγμές που έγραψαν ιστορία, έκαναν τον παλιό χρόνο ομορφότερο και μας προσέφεραν έμπνευση για ένα καλύτερο νέο χρόνο. Τον δικαιούμαστε, τον θέλουμε, μπορούμε να τον κατακτήσουμε και να τον στιγματίσουμε με γυναικεία δημιουργικότητα και τόλμη. Όπως έκαναν οι κυρίες -και το κορίτσι- που ακολουθούν...

Bana al-Abed

Η ζωή μιας 7χρονης στη Συρία

Τα tweets που η 7χρονη Bana al-Abed έγραφε με τη βοήθεια της μαμάς της, Fatemah, περιέγραψαν με απλό και ηχηρό τρόπο την καθημερινότητα της ζωής στο Χαλέπι για ένα παιδί που νιώθει θλίψη και αγωνία όχι γιατί δεν έχει αρκετά παιχνίδια, αλλά για τη ζωή της, τις ζωές μελών της οικογένειας και φίλων της που χάνονταν στους βομβαρδισμούς. Τα μηνύματα της μικρής Bana έγιναν viral, τράβηξαν την προσοχή της συγγραφέως του Χάρι Πότερ, JK Rowling κι ήταν τόσο δυνατά που έκαναν κάποιους να αμφιβάλλουν αν πραγματικά ένα αληθινό παιδί κρύβεται πίσω τους. Σενάριο που καταρρίφθηκε μετά την ασφαλή μεταφορά της Bana και της οικογένειας της στην Τουρκία. Σε αντίθεση με τον μικρό μάγο, πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, για ένα αληθινό κορίτσι που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων κι ας είναι μόλις επτά ετών.

 

Hillary Clinton

Η υποψήφια που έγραψε ιστορία

Μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως η Χίλαρι Κλίντον έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα υποψήφια μεγάλου κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ. Τα δικαιώματα των γυναικών στάθηκαν ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής καμπάνιας της, που ναι μεν δεν κατέληξε στη νίκη στις εκλογές, αλλά οδήγησε στη συγκέντρωση 3.000.000 ψήφων πάνω από του Donald Trump, των περισσότερων που έχει πάρει ποτέ υποψήφιος (άνδρας φυσικά) πλην του Barrack Obama.

 

Paradise Sorouri

Η ράπερ που δεν σιώπησε

Η πρώτη γυναίκα ράπερ από το Αφγανιστάν πήρε κάποιες γενναίες αποφάσεις, γνωρίζοντας πως θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο. Αποφάσισε αντί να έχει το κεφάλι της καλυμμένο με την παραδοσιακή μαντίλα, να φορέσει καπελάκι του μπέιζμπολ. Το κόστος αυτής της απόφασης δεν εξαντλήθηκε σε απειλές, αλλά και στον ξυλοδαρμό της από 10 άντρες με ξύλα στον δρόμο υπό την ενθάρρυνση των περαστικών μπροστά στα μάτια του μικρού αδερφού της. Ο λόγος που ξέφυγε από τον θάνατο είναι ότι την πέρασαν για νεκρή. Η Sorouri αποφάσισε να μη σωπάσει αλλά να μεταφέρει με τραγούδια τις συνθήκες ζωής στη χώρα της από το Βερολίνο, όπου σήμερα ζει, δραστηριοποιούμενη πάντα με τη μουσική και τη γυναικεία χειραφέτηση. Οι απειλές σε βάρος της ζωής της δεν την πτοούν. “Εχω την υποχρέωση να μιλήσω” εξηγεί “εκ μέρους των γυναικών που δεν έχουν φωνή. Αν σταματήσω να μιλάω, τίποτα δεν θα αλλάξει”.

Beyoncé

Ωδή στις σκουρόχρωμες γυναίκες

Με το Lemonade -κατά το περιοδικό Rolling Stone καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, κατά το Billboard “επαναστατικό έργο μαύρου φεμινισμού”- η Beyonce δεν κατέκτησε απλώς κοινό, κριτικούς και υποψηφιότητες σε Emmy και Grammy αλλά έστειλε ηχηρά μηνύματα ενάντια στο ρατσισμό και στην αστυνομική βία -σε περιόδους έξαρσης- και ταυτόχρονα ύμνησε τη γυναικεία φύση σε όλες τις διαβαθμίσεις του “μαύρου” με έναν τρόπο που -δυστυχώς- δεν βλέπουμε συχνά.

 

Serena Williams

Σταθερή αξία χωρίς κόμπλεξ

Μπορεί μέσα στο 2016 να έχασε το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, όμως έφτασε σε τρεις τελικούς Γκραν Σλαμ, για να αποδείξει ότι στα 35 της παραμένει δυνατή και υπολογίσιμη σε ένα άθλημα στο οποίο παραδοσιακά κυριαρχούν οι λευκές. Παράλληλα, η θρυλική Serena Williams φωτογραφήθηκε χωρίς retouche, αποκαλύπτοντας χωρίς κανένα απολύτως κόμπλεξ καμπύλες και ατέλειες, μίλησε για το ρατσισμό και το bullying που έχει κατά καιρούς δεχτεί και κάλεσε όλες τις γυναίκες να συμφιλιωθούν και να αγαπήσουν τους εαυτούς τους ακριβώς όπως είναι. Σε... ανταμοιβή ο Άγιος Βασίλης της έφερε ως Χριστουγεννιάτικο δώρο τον αρραβώνα με την αγαπημένο της, συνιδρυτή του Reddit, Alexis Ohanian.

 

Lady Gaga

Φώτα στη σεξουαλική κακοποίηση

Τα φώτα σε μια μεγάλη “πληγή” κατάφερε να στρέψει η Lady Gaga με το τραγούδι “Til It Happens to You”, που έγραψε μαζί με την Diane Warren (και οι δύο είναι θύματα βιασμών) για το ντοκιμαντέρ Hunting Ground, που επικεντρώνεται στους βιασμούς και στη σεξουαλική κακοποίηση μέσα στα αμερικανικά κολέγια. Σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές της χρονιάς, στην απονομή των βραβείων 'Οσκαρ, εμφανίστηκε στη σκηνή μαζί με 50 θύματα βιασμών, σε μια πολύ συναισθηματική ερμηνεία, που συγκίνησε κι ευαισθητοποίησε το παγκόσμιο κοινό.

 

Ashley Graham

Επάγγελμα μοντέλο, σκέτο

Τη δική της ιστορία έγραψε η Ashley Graham, όταν φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του διάσημου ετήσιου τεύχους μαγιό του Sports Illustrated. Η Graham έχει θέσει ως στόχο να αφαιρέσει από την επαγγελματική της ιδιότητα τον όρο μοντέλο “για μεγάλα μεγέθη”. “Εύχομαι τη νέα χρονιά, όταν κάποοιος αναφέρεται σε μένα να λέει μόνο μοντέλο” δηλώνει. “Νομίζω πως αυτή η μέρα πλησιάζει”. Το βέβαιο είναι πως η καταξίωση της Graham στον χώρο της βιομηχανίας μόδας (έγινε πρωταγωνίστρια σε μεγάλες καμπάνιες μέχρι και Barbie) στάθηκε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: χωρίς αποκλεισμούς και με θετική προσέγγιση απέναντι στο γυναικείο κορμί και τις καμπύλες του.

 

Michelle Obama

Ηχηρή απάντηση στον σεξισμό

Παρέδωσε μαθήματα στιλ, χόρεψε, τραγούδησε, σάρκασε και αυτοσαρκάστηκε και μεταξύ άλλων έβγαλε την ομιλία – απάντηση στον σεξισμό του Donald Trump, που χαρακτηρίστηκε ο κορυφαίος λόγος της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Τα λόγια της για την ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας που αποδέχεται τη σεξουαλική κακοποίηση και συχνά στιγματίζει θύματα που επιχειρούν να την καταγγείλουν συγκίνησαν, εξόργισαν κι έδωσαν ελπίδα και δύναμη σε θύματα αυτής της κουλτούρας βίας σε μια χρονική περίοδο που τη χρειάζονταν περισσότερο.

 

Anniesa Hasibuan

Υψηλή ραπτική για μουσουλμάνες

Η σχεδιάστρια μόδας Anniesa Hasibuan από την Ινδονησία έγραψε ιστορία τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης μια ολόκληρη συλλογή συνδυασμένη με τα παραδοσιακά “χιτζάμπ”. Μουσουλμάνα και η ίδια, η Hasibuan, εμπνεύστηκε τη συλλογή από τις συνήθειες των γυναικών στην Jakarta και σε μια εποχή που η ισλαμοφοβία εκτινάσσεται στα ύψη, πέτυχε μια μεγάλη νίκη για τις μουσουλμάνες ανά τον κόσμο, στέλνοντας στην πράξη το μήνυμα ότι η παγκόσμια μόδα δεν -μπορεί να- τις αποκλείει.

 

Άννα Κορακάκη, Κατερίνα Στεφανίδη

Κορίτσια στον ήλιο του Ρίο

Οι κυρίες των μεταλλίων στην ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς του Ρίο κατάφεραν να μας μεταδώσουν λίγη από τη δύναμη και τη χάρη τους τον περασμένο Αύγουστο. Η Άννα Κορακάκη, κατακτώντας δύο μετάλλια στη σκοποβολή (ένα χρυσό κι ένα χάλκινο) έγινε η πρώτη Ελληνίδα στην ιστορία που κερδίζει δύο μετάλλια στην ίδια ολυμπιακή διοργάνωση κι έκανε το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει ουσιαστικά τη σκοποβολή (φέρνοντας το πρώτο μετάλλιο ύστερα από 120 χρόνια). Λίγες μέρες μετά, η Κατερίνα Στεφανίδη καταφέρε να ανταπεξέλθει στον χαρακτηρισμό του φαβορί, στάθηκε στο ύψος που απαιτούσε το χρυσό κι έκανε όλο τον κόσμο του επί κοντώ να υποκλίνεται στο όνομά της και στην κλασική ελληνική γοητεία της.