REAL LIFE

Να γιατί ο φεμινισμός σήμερα είναι απαραίτητος


Χριστίνα Κατσαντώνη

15 Μαρτίου 2017

agalma.jpg

Μόνο που οι εποχές αλλάζουν, κι αυτά που θεωρούμε λυμένα, αποδεικνύεται πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Όχι μόνο γιατί το λένε οι στατιστικές και τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες υστερούν των ανδρών σε βασικά δικαιώματα (υγείας, εκπαίδευσης, εργασίας) και η πρόβλεψη για ισότητα αμοιβών στην εργασία μεταξύ των δύο φύλων λέει ότι η ψαλίδα δεν πρόκειται να κλείσει πριν από το 2186, αλλά κυρίως γιατί η αντίληψη που εκφράζεται με την περίφημη φράση του νέου Αμερικανού προέδρου, Donald Trump “Grab them by the pussyείναι βαθιά ριζωμένη, ακόμα και στις νεότερες γενιές.

Ο σεξισμός που κυριαρχεί σήμερα είναι ένας καλός λόγος για να θυμηθούμε ξανά τον όρο φεμινισμός και να τον αγαπήσουμε. Το περιστατικό που η Alexis Kaloyanides μετέφερε στα social media (κι από εκεί έκανε το γύρο του κόσμου) εξηγεί ακριβώς γιατί τον έχουμε κι ανάγκη.

Μέσα από τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας στα social media, η Kaloyanides θέλησε να μοιραστεί το περιστατικό που έζησε τη βραδιά που επισκέφθηκε μαζί με φίλους ένα ολοκαίνουριο άγαλμα που τοποθετήθηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης απέναντι από τον διάσημο ταύρο της Wall Street από την εταιρεία State Street Global Advisors (τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο στη διαχείριση κεφαλαίου). Το άγαλμα που ονομάζεται “Το Άφοβο κορίτσι” δείχνει ένα κορίτσι ηλικίας 6-7 ετών, που ποζάρει με θάρρος και αυτοπεποίθηση απέναντι στον ταύρο ως σύμβολο της αντίδρασης των γυναικών απέναντι στην αρσενική κυριαρχία στον χώρο των επιχειρήσεων. Σύμβολο αγώνα για ισότητα των δύο φύλων ιδίως στον εργασιακό χώρο.

Η πινακίδα που είναι στερεωμένη μπροστά του μεταφέρει το ξεκάθαρο μήνυμα: “Γνωρίστε τη δύναμη των γυναικών σε ηγετικές θέσεις”.

Πριν ο κόσμος βέβαια προλάβει να γνωρίσει το καινούριο άγαλμα και τα μηνύματά του, πρόλαβε να γνωρίσει τη χυδαιότητα μιας παρέας κοστουμαρισμένων νεαρών ανδρών, οι οποίοι κατά την έξοδό τους από το γραφείο είπαν να κάνουν κάνουν την πλάκα τους μπροστά σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί και θαύμαζαν το άγαλμα -μεταξύ των οποίων μαμάδες που το έδειχναν στις κόρες τους κι έβγαζαν φωτογραφίες μαζί του.

Κάποιος από αυτούς, μάλιστα, το πλησίασε κι άρχισε να προσποιείται ότι κάνει σεξ με το άγαλμα -ενός παιδιού-, ενώ οι φίλοι του γελούσαν και τον ενθάρρυναν. “Ήταν πραγματικά αποκρουστικό” δήλωσε η Kaloyanides, καλώντας τον κόσμο στα social να μοιραστεί την ιστορία της (ήδη μετρά πάνω από 31.000 κοινοποιήσεις), γιατί ακριβώς αυτό το περιστατικό, αυτή η φωτογραφία, εξηγούν καλύτερα από κάθε στατιστικό ή άλλο επιχείρημα το λόγο που ειδικά σήμερα ο φεμινισμός δεν είναι ούτε παρωχημένος, ούτε μας στερεί τη θηλυκότητα. Είναι ανάγκη.