REAL LIFE

Τελικά, ποια είναι η σωστή ηλικία για να πάρει ένα παιδί κινητό


JTeam

8 Σεπτεμβρίου 2023

Τελικά, ποια είναι η σωστή ηλικία για να πάρει ένα παιδί κινητό
pexels
Το σημαντικό είναι να θυμάσαι πως κάθε παιδί αναπτύσσεται με τη δική του ταχύτητα

Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν ζήσει την εποχή που δεν υπήρχαν κινητά, φίλτρα και social. Όλα έχουν τρομερή ευκολία στο να χειρίζονται την τεχνολογία και δεν χρειάζονται κανέναν από πάνω τους για να τους δείξει πώς να πατούν τα κουμπιά και να σκρολάρουν. Όλα γίνονται αυτόματα.

Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πιάσει ένα παιδί το κινητό στα χέρια του, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός καθώς κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετική ταχύτητα και ρυθμούς. Ωστόσο, η Washington Post ρώτησε τους experts σχετικά με το ποια πράγματα πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν επιτρέπουν σε ένα παιδί να αποκτήσει το πρώτο του κινητό.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πάρει ένα παιδί το πρώτο του κινητό

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα παιδί είναι θεωρητικά έτοιμο να πάρει κινητό ή παρόμοια συσκευή στα χέρια του όταν ήταν 10- 14 χρονών. Γύρω στα 10- 11, θεωρείται καλή ηλικία για να συζητήσετε μαζί του το ενδεχόμενο να πάρει κινητό ή smartwatch.

Μπορεί να χρειαστεί να πάρει και νωρίτερα όπως τονίζουν, ειδικά αν χρειάζεται να επικοινωνείτε όσο βρίσκεται έξω σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Από την άλλη, ίσως ένα παιδί δεν είναι έτοιμο αναπτυξιακά στην προτεινόμενη ηλικία (10- 14 ετών) για να αποκτήσει κινητό.

Αν είσαι γονιός λοιπόν, μπορείς να πάρεις στο παιδί σου για αρχή, ένα κινητό με τις βασικές λειτουργίες μόνο για να πραγματοποιεί κλήσεις όταν είναι απαραίτητο. Ακόμη κι αν δεν νιώθεις πως το παιδί σου είναι έτοιμο γύρω στα 14 να πάρει κινητό, καλό είναι να αρχίσεις να του μιλάς για την τεχνολογία σε αυτή την ηλικία.

Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 95% των εφήβων μεταξύ 13- 17χρονών, έχει πρόσβαση σε smartphone. Αν ένα παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και τις συγκρούσεις και έχει μάθει να φέρεται παρορμητικά, καλό είναι να μην αποκτήσει το πρώτο του κινητό, όπως προειδοποιούν οι experts.