REAL LIFE

5 απλά βήματα για αντιμετωπίσεις το οικονομικό άγχος


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2024

5 απλά βήματα για αντιμετωπίσεις το οικονομικό άγχος
Pexels/ Karolina Grabowska
Πώς να διαχειριστείς τα οικονομικά σου χωρίς άγχος

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις οικονομική πίεση κάποιες στιγμές στη ζωή σου. Σε όλους συμβαίνει ορισμένες φορές. Και η αντιμετώπιση του οικονομικού άγχους δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει. Το σημαντικό είναι να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις.

Εάν, λοιπόν, αναζητάς τρόπους για να διαχειριστείς μια αγχωτική οικονομική κατάσταση, παρακάτω θα βρεις μερικά απλά βήματα για να νιώσεις καλύτερα.

  • Βήμα Νο1: Μάθε από πού προέρχεται το οικονομικό άγχος

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους έχεις άγχος; Είναι το ότι δεν μπορείς μερικές φορές να πληρώσεις εγκαίρως τους λογαριασμούς ή το ότι δεν έχεις χρήματα για έκτακτα έξοδα, όπως αν χαλάσει το αυτοκίνητό; Εάν θέσεις μερικά ερωτήματα στον εαυτό σου, θα κατανοήσεις τις κύριες πηγές του οικονομικού άγχους και έτσι θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις καλύτερα το πρόβλημα.

  • Βήμα Νο2: Δημιούργησε ένα σχέδιο δαπανών

Και μόνο η ύπαρξη ενός προϋπολογισμού/ σχεδίου δαπανών θα σε βοηθήσει με έναν τρόπο να μειώσεις το άγχος σου. Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να υπολογίσεις ποιο είναι το καθαρό σου εισόδημα και στη συνέχεια να εξετάσεις ή να παρακολουθήσεις τις δαπάνες σου, ώστε να καταλάβεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου. Κάποια από αυτά τα έξοδα είναι απολύτως απαραίτητα και κάποια μπορούν να μειωθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσεις ένα σύστημα για να μένεις προσηλωμένος στους στόχους για τις δαπάνες και την αποταμίευση, ενώ ενδεχομένως θα μειώσεις και τα επίπεδα άγχους.

  • Βήμα Νο3: Ξεκίνησε ένα «ταμείο έκτακτης ανάγκης»

Το να βάζεις χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σίγουρα σου προσφέρει μια παραπάνω ψυχική ηρεμία. Ένα «ταμείο έκτακτης ανάγκης» μπορεί ενδεχομένως να σε βοηθήσει να καλύψεις διάφορες δαπάνες. Ξεκίνησε αποταμιεύοντας μικρά πόσα, και όσο τα οικονομικά σου βελτιώνονται, αύξησε το πόσο που προσθέτεις στο ταμείο έκτακτης ανάγκης.

  • Βήμα Νο4: Αυτοματοποίησε κάποιες από τις οικονομικές σου συναλλαγές

Δεν μπορείς να θυμηθείς πότε πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς; Δεν είσαι μόνος, σε όλους συμβαίνει. Γι΄αυτό το να αυτοματοποιήσεις κάποιες από τις συναλλαγές σου, σίγουρα θα μειώσει μέχρι ένα σημείο το οικονομικό σου άγχος. Πολλοί εκδότες πιστωτικών καρτών επιτρέπουν να ορίσεις μια αυτόματη μηνιαία ή εβδομαδιαία πληρωμή για τους λογαριασμούς.

  • Βήμα Νο5: Αναζήτησε συμβουλές

Κάποιες φορές δεν είναι κακό να αναζητάς βοήθεια και τις κατάλληλες συμβουλές. Μια επιπλέον άποψη μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις καλύτερα τους τομείς στους οποίους μπορείς να βελτιωθείς. Ένας επαγγελματίας του χρηματοοικονομικού τομέα είναι εκπαιδευμένος να παρέχει υπηρεσίες προγραμματισμού και συμβουλές. Με τη βοήθεια κάποιου άλλου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποταμίευσης για τους πιο σημαντικούς στόχους.