Πώς μπορεί ένα παιδί να μάθει να διαχειρίζεται τον θυμό του;
28 Φεβρουαρίου 2013
Τα παιδιά στις μέρες μας βιώνουν αρκετή ένταση. Με αποτέλεσμα να έχουν συχνά εκρήξεις θυμού. Πόσο εύκολο είναι για το παιδί σας να ηρεμήσει και να διαχειριστεί το συναίσθημά του αυτό;
Θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να εφοδιαστεί με κάποιες δεξιότητες και στοιχεία ώστε να διαχειρίζεται το θυμό του.
Δείτε παρακάτω ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία:
• Αυτογνωσία: Είναι πολύ σημαντικό να έρθει τα παιδί σ’ επαφή με τον εαυτό του. Με τον τρόπο αυτό αρχίζει να συνειδητοποιεί «ποιος είμαι»;, «ποια είναι τα όρια μου; και που μπορώ να φτάσω»; «τι αισθάνομαι»; Έτσι, το παιδί σας μπαίνει σε μια διαδικασία να οργανώνει τις σκέψεις του, να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να μπορεί να έρθει αντιμέτωπο μ’ αυτά. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά είναι σπουδαίο εφόδιο για τη ζωή του.
• Περιγραφή: Εκτός του ότι τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους, θα πρέπει να μπορούν να εκφραστούν κιόλας. Εκφράσεις όπως, «είμαι στεναχωρημένο», «είμαι θυμωμένο», «ντρέπομαι» είναι απαραίτητες ώστε να επικοινωνήσουν στον άλλον πως αισθάνεται. Όσο πιο εύκολα καταφέρει να περιγράψει το παιδί το πώς νιώθει, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να "βγάλει" από μέσα του τα αρνητικά συναισθήματα και ακόμα πιο εύκολα θα μπορέσουν οι γονείς του να ενημερωθούν γι' αυτά και να το βοηθήσουν.
• Πως μπορεί να απαλλαγεί από το θυμό του: Δεν χρειάζεται να αρχίσει να φωνάζει και να μιλά άσχημα προκειμένου να εκφράσει το θυμό του. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι π.χ. να ζωγραφίσει τα συναισθήματά του, να ακούσει μουσική δυνατά ή να μιλήσει σε κάποιον δικό του, για το πώς νιώθει και τι το θύμωσε.
• Αυτοέλεγχος: Ένα δύσκολο κομμάτι είναι ο αυτοέλεγχος. Πως μπορεί ένα γονιός να μάθει στο παιδί του να ελέγχει τα νεύρα του; Η απάντηση είστε εσείς. Ο τρόπος που εκδηλώνετε το θυμό και την έντασή σας, είναι αυτός που θα υιοθετηθεί από τα παιδιά σας. Προσπαθήστε λοιπόν να το διαχειρίζεστε σωστά.
• Μήπως φταίμε εμείς που αφήνουμε τον άλλον να μας θυμώσει; Το στοιχείο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να υιοθετηθεί από έναν ενήλικα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει να κατηγορούν συνεχώς τους άλλους. «Εκείνος μου έσπασε, τα νεύρα» ή «με θύμωσε». Εμείς δεν φταίμε ποτέ; Καλό είναι να σκεφτείτε μαζί με τα παιδιά σας την αυτοκριτική και τη σημασία της στην ζωή σας.
• Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε το πρόβλημα μας: Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί πως δεν είναι εύκολο πάντα να βρει κάποιος μόνος του τη λύση στο πρόβλημά του. Οπότε μπορεί να το συζητήσει με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης. Έτσι, θα καταφέρει να αποφορτιστεί συναισθηματικά και να δει το πρόβλημα πιο ξεκάθαρα.
• Κατανόηση κι αγάπη: Αυτό είναι ίσως το καλύτερο μυστικό για να βοηθήσετε το μικρό σας να μάθει να εκφράζει και να αντιμετωπίζει τον θυμό του. Ακόμα, αν μπορείτε να υιοθετήσετε ένα πιο αισιόδοξο τρόπο ζωής τότε θα βοηθήσετε το παιδί να μην παρουσιάζει εκρήξεις θυμού αλλά να βλέπει και τη ζωή διαφορετικά.