REAL LIFE FAMILY MATTERS

Γιατί είναι σημαντικό να παίζουν τα παιδιά;


25 Μαρτίου 2013

Κάτι που θεωρείται τόσο δεδομένο αλλά έχει τεράστια σημασία. 

Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό καθώς το ίδιο το παιδί το θεωρεί πολύ σημαντικό, κάτι που φαίνεται και από το πόσο πολύ απορροφάται από αυτό που κάνει.

Τα μωρά μέσα από το παιχνίδι αρχίζουν να αποκτούν τον έλεγχο του σώματός τους. Κινούν μόνο τα άκρα τους στην αρχή ενώ μεγαλώνοντας υποβάλλουν τον εαυτό τους σε προοδευτικά πιο δύσκολες δραστηριότητες. Αργότερα, τα παιδιά παίζουν με τους ήχους, τις λέξεις, τα αντικείμενα, με σκοπό την ανάπτυξη καινούριων ικανοτήτων, την απόκτηση γνώσεων αλλά πάντα την ευχαρίστηση που αντλούν μέσα από το παιχνίδι.

Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να αντιληφθεί τον κόσμο ως σύνολο. Κάθε φορά που οι γονείς ή συγγενείς επεμβαίνουν την ώρα του παιχνιδιού, συμβάλλουν ενεργά και δημιουργικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να επικοινωνεί και να ανακαλύπτει τη σχέση του με τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίζουν να βρίσκεται το παιδί σε ένα περιβάλλον που να καλλιεργεί, να ενισχύει και να ενθαρρύνει την ενασχόλησή του με το παιχνίδι. Παράλληλα, ο γονιός πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα για το παιδί, καθώς του παρέχει πιθανούς κανόνες συμπεριφοράς. Επισής, χρειάζεται να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θα του επιτρέπει να εκφράζεται ελεύθερα και να νιώθει ασφάλεια, ώστε να μπορεί να εξερευνά και να αναπτύσσεται σε καθημερινή βάση.

Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, οι γονείς του μαθαίνουν τις αρχές και τις αξίες τόσο της οικογένειας τους όσο και τις κοινωνίας. Ακόμα, μαθαίνει τα συναισθήματά του και πως να εκφράζεται. Το παιχνίδι θεωρείται ότι είναι μια συγκεκριμένη και ιδιαίτερη γλώσσα του παιδιού, συνιστώντας τη μόνη ίσως γλώσσα που κατέχει από πολύ μικρή ηλικία που το βοηθά να εκφράζει τι πραγματικά εννοεί και αισθάνεται. Είναι πολύ βασικό, οι γονείς να το βοηθούν να αναπτύξει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθησή του μέσα από το καθημερινό παιχνίδι.