Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά, πόσο μάλλον όταν τα μεγαλώνει κανείς μόνος του.
Η γνώση είναι αρκετή: Οι περισσότερες single μαμάδες συχνά έχουν αμφιβολίες για το αν είναι καλές στο ρόλο τους, αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους. Το παιδί μου δεν θα έχει τα ερεθίσματα, τις εμπειρίες εκείνες που θα του έδινε ο μπαμπάς του. Αυτό πόσο θα επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή του. Είναι λογικοί όλοι φόβοι σας, ωστόσο θα πρέπει να τους αντιμετωπίσετε προκειμένου να μην επιβαρύνετε χειρότερα τη σχέση σας με το παιδί σας.
Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας: Επειδή μεγαλώνετε το παιδί σας σε μια μονογονιακή οικογένεια αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί ενοχικά. Σαφώς, έχετε περισσότερες ευθύνες όταν είστε μόνες, που σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετό προσωπικό χρόνο, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι και να παραιτηθείτε από τη ζωή. Είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει ως πρότυπο μια μαμά που αγωνίζεται και δεν φοβάται να παλέψει στη ζωή της. Διεκδικεί το καλύτερο για εκείνη και το παιδί της. Σκεφτείτε, το παιδί σας να βλέπει συνεχώς μια μητέρα που έχει παρατηθεί από όλα.
Δεν υπάρχει λόγος να πάρετε τη θέση του «Μπαμπά»: Η φράση είμαι «πατέρας» και «μητέρα» μαζί είναι αρκετά φορτισμένη και αντιφατική. Είστε η μητέρα των παιδιών και αυτός είναι ο ρόλος σας. Η σχέση που αναπτύσσεται με τα παιδιά σας είναι ιδιαίτερη αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υιοθετήσετε τις αρμοδιότητες και τους ρόλους του πατέρα.
Δεν θα πρέπει να μεταχειρίζεστε και τα δυο σας παιδιά το ίδιο: Είναι πολύ δύσκολο και ανέφικτο να συμπεριφέρεστε το ίδιο στα παιδιά σας. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει διαφορετικές ανάγκες, ικανότητες, δεξιότητες, το να συμπεριφέρεστε το ίδιο στα παιδιά είναι άδικο. Προσπαθήστε να δείτε ποιες είναι οι ανάγκες του κάθε παιδιού και επικεντρωθείτε σ΄αυτές ξεχωριστά.
Προσπαθήστε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με τρόπο μη εξουσιαστικό: Είναι πολύ εύκολο οι γονείς να χρησιμοποιούν την εξουσία τους, προκείμενου να πείσουν τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται με τρόπο αποδεκτό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι βοηθητικό. Αντιθέτως, αν προσπαθείτε να εξηγείτε στα παιδιά σας τα πιστεύω σας, τις αρχές σας, να τα αποδέχεστε, να τα ακούτε με ενσυναίσθηση τότε καταφέρνετε να αναπτύξετε μια σχέση σε γερές βάσεις.