REAL LIFE FAMILY MATTERS

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν


24 Απριλίου 2013

Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά.

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του παιδιού, το παιχνίδι τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες. Το μωρό σας την ώρα που ασχολείται με ένα παιχνίδι, τη κουδουνίστρα του ή ακόμα τα μόμπιλ πάνω από την κούνια μαθαίνει να εστιάζει την προσοχή του και να εμβαθύνει. Είναι μια δεξιότητα που θα το βοηθήσει αργότερα στο σχολείο.

Τα μώρα και τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν ανάγκη από χρόνο στο παιχνίδι τους. Είναι σημαντικά για εκείνα η συνήθεια. Θέλουν να περιεργάζονται το σώμα τους και όλες τις εικόνες, τις μυρωδιές, τους ήχους και τις γεύσεις της καθημερινότητας.

Πολλοί παιδίατροι και ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση ή παιδικές ταινίες τα δύο πρώτα της ζωής τους. Η ικανότητα του παιδιού να αναπτύξει την προσοχή του μειώνεται δραστικά όταν βρίσκεται απέναντι σε οθόνες που το καλούν να είναι παθητικός δέκτης, προσφέροντας υπερδιέγερση και όχι ευκαιρίες για να εστιάσει σε κάτι.

Μια καλή πρόταση είναι να δημιουργήσετε στο σπίτι ένα χώρο που το παιδί θα είναι ασφαλές για το περιβάλλον ενώ παράλληλα το παιδί θα μπορεί να είναι ελεύθερο να κάνει ότι θέλει. Είναι δύσκολο για ένα παιδί να ακούει συνεχώς μη, την ώρα που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο.

Μην αποσπάτε τη προσοχή τους. Πολλοί συχνά οι γονείς προκειμένου να ξεγελάσουν το παιδί τους την ώρα του φαγητού ή του μπάνιου ή την ώρα που αλλάζουν πάνα, του δίνουν κάποιο παιχνίδι ώστε να κάτσει ήσυχο και να τελειώνουν πιο γρήγορα με τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, είναι σημαντικό να μπορούν τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία και να μαθαίνουν.