REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι φίλοι του παιδιού μου


15 Μαΐου 2013

Η φιλία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και τη ζωή των παιδιών.

Οι φίλοι είναι εκείνοι που μας στέκονται στα δύσκολα, που μας διασκεδάζουν, που μας κάνουν να γελάμε, που μας δίνουν κουράγιο. Ακόμα, μέσω των σχέσεων με τους συνομήλικους τα παιδιά αναπτύσσουν μια σειρά από κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνουν να επιλέγουν τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές για την επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα αντλούν συναισθηματική υποστήριξη από τους φίλους τους, γεγονός που τα βοηθούν τόσο στην προσαρμογή τους στο σχολείο, όσο στο να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Οι φιλίες αλλάζουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν πιο συγκεκριμένα:

• Κατά τους 8 πρώτους μήνες της ζωής, τα παιδιά ξεκινούν την επικοινωνία τους με τους άλλους κυρίως μέσω της βλεμματικής επαφής, γελώντας ή απλώνοντας το χέρι, αλλά ουσιαστικά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα παιδάκια γύρω τους

• Κατά το 1ο έτος ο εγωκεντρισμός αρχίζει να διαφαίνεται και το παιδί αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια του.

• Μετά τα 2 το παιδί γίνεται πιο κοινωνικό και συνεργατικό, ενώ μειώνονται οι τσακωμοί.

• Μέχρι τα 6, οπότε και συνάπτεται συνήθως η πρώτη ουσιαστική δυαδική σχέση, οι παιδικές φιλίες χαρακτηρίζονται από εναλλαγές μεταξύ αρμονικής συνύπαρξης και ανταγωνισμού, αρκετά μέλη στην παρέα, αλλά και την ανάδειξη «αρχηγού».

• Κατά τη σχολική ηλικία, ο εγωκεντρισμός των προηγούμενων ετών ατονεί και τη θέση του παίρνει η «ομάδα». Αρχικά, οι σχέσεις είναι ετερόφυλες, ενώ πλησιάζοντας προς την έναρξη της εφηβείας, τα παιδιά επιλέγουν για φίλους άτομα του ίδιου φύλου.

• Στην εφηβεία, συναντάμε τόσο δυαδικές φιλίες, όσο και φιλίες ανάμεσα στα μέλη μεγάλων ομάδων συνομηλίκων. Σταδιακά, ξεκινάει και το ερωτικό ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για όλα τα παιδιά να κάνουν φίλους. Κάποια νιώθουν ντροπή, δεν έχουν το θάρρος, δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους γεγονός που δυσκολεύει τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Οι γονείς μπορούν από μικρή ηλικία αν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στο να γίνουν πιο κοινωνικά. Μπορούν να προτρέψουν να ασχοληθούν με εξωσχολικές δραστηριότητες ή να καλούν φίλους στο σπίτι για παιχνίδι. Ακόμα, σημασία έχει μέσα από την καθημερινότητα να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού.