REAL LIFE FAMILY MATTERS

Παιδί και σοκολάτα


20 Μαΐου 2013

IMG_1355_large.jpg

Πόση σοκολάτα πρέπει να καταναλώνει το παιδί μου;

Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, όλο και πιο πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην δίνουν σοκολάτα στα παιδιά τους μέχρι το 30 έτος της ηλικίας τους. Πολλοί γονείς αντιδρούν στη συμβουλή αυτή, άλλοι πάλι την ακολουθούν πιστά και ας έρχονται πολλές φορές σε σύγκρουση με τους συγγενείς που επιμένουν πώς το παιδί πρέπει να τρώει σοκολάτα. Ποιος έχει δίκαιο τελικά; Υπάρχει κάποιο όριο μεταξύ ασφαλούς κατανάλωσης και υπερβολής που να μπορεί να καθοριστεί; Ποια μέθοδο μπορούν να ακολουθούν οι γονείς;

Η σοκολάτα είναι δημοφιλής κυρίως για τη νόστιμη γεύση και τη βελούδινη υφή της. Από διατροφικής πλευράς, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και φλαβονοείδη. Επίσης δίνει ενέργεια, οπότε για παιδιά τα οποία έχουν χαμηλό σωματικό βάρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ενεργειακής τους πρόσληψης.

Από την άλλη βέβαια, η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά, σάκχαρα και περιέχει σχετικά μικρή ποσότητα καφεΐνης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας δεν φαίνεται να επηρεάζουν την χοληστερόλη αίματος, όμως τα απλά σάκχαρα που περιέχει ευνοούν την τερηδόνα, ενώ η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις (πάνω από 100mg ημερησίως) μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και αϋπνία.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Moore και τους συνεργάτες του (Moore et al, 2009) η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκισμάτων στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά υπάρχει μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου. Οι γονείς δίνουν συχνά γλυκά και σοκολάτες στα παιδιά τους με στόχο να διατηρούν τον αυτοέλεγχο τους και δεν τα μαθαίνουν να περιμένουν προκειμένου να αποκτήσουν κάτι που επιθυμούν. Έτσι, υιοθετούν μια παρορμητική συμπεριφορά, η οποία σχετίζεται τόσο με την αντικοινωνικότητα, όσο και με την επιθετικότητα τη βίαιη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή.

Επίσης, το υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο της σοκολάτας μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση βάρους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα, μια χώρα με υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

Ακόμα, οι γονείς χρησιμοποιούν τη σοκολάτα ως ένδειξη αγάπης και αποδοχής. «Κάτσε, φρόνιμο και θα σου δώσω σοκολάτα», είναι μια φράση που λένε οι γονείς προκειμένου να πετύχουν την επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού.

Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται -ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα- η ιδέα ότι η σοκολάτα έχει τη δύναμη να προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα ή ότι πρόκειται για «έπαθλο» το οποίο παρακρατείται όταν το παιδί δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των γονέων του.

Η παρουσίαση και διαθεσιμότητα της σοκολάτας σαν ένα συνηθισμένο τρόφιμο, το οποίο ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, βοηθά τα παιδιά να μάθουν πώς να το εντάσσουν στη διατροφή τους χωρίς υπερβολές. Πρακτικά, ένα κανονικό γλυκό ή σοκολάτα την εβδομάδα (ή 2-3 φορές κάτι μικρότερο) είναι μια λογική ποσότητα. Καλό είναι τα παιδία μετά την ηλικία των 5 ετών να γνωρίζουν πόση σοκολάτα τους αναλογεί ώστε να μπορούν να διαχειριστούν και να προγραμματίσουν μόνα τους πότε θα την καταναλώσουν.

Οι γονείς πρέπει να συζητούν με το παιδί. Οι συμφωνίες που γίνονται θα πρέπει να τηρούνται. Για παράδειγμα, αν δώσετε μια ποσότητα στο παιδί σοκολάτας θα πρέπει να τους εξηγήσετε πως δεν μπορεί να έχει άλλη, επίσης καλό είναι να του αναφέρεται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερβολική κατανάλωση.