REAL LIFE FAMILY MATTERS

5+1 τρόποι να λέτε «Μπράβο» στα παιδιά σας


23 Μαΐου 2013

Ο έπαινος είναι πολύ σημαντικός στη ζωή των παιδιών σας.

Κάθε φορά που λέτε σωστά «Μπράβο» τα βοηθάτε να καταλάβουν ποιες πράξεις τους είναι αποδεκτές ώστε να τις επαναλάβουν στο μέλλον. Η σωστή επιβράβευση τα βοηθά να νιώσουν πως είναι αποδεκτά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους. Αντιθέτως, ένα παιδί που μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον με αυστηρή κριτική και συνεχείς παρατηρήσεις, νιώθει αδύναμο να στηριχθεί στα πόδια του και η αυτοπεποίθησή του είναι χαμηλή.

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για την επιτυχή επιβράβευση:

• Μην επιβραβεύετε κάθε φορά με υλικά αγαθά. Το παιδί σας ίσως συνδέσει τη θετική συμπεριφορά του με την υλική επιβράβευση και μπορεί να φέρεται θετικά μόνο όταν ξέρει ότι θα υπάρχει επιβράβευση τέτοιου είδους. Μια τεράστια αγκαλιά, φιλάκια, περισσότερο παιχνίδι και η έκφραση της χαράς του γονιού, είναι πάντα η καλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να έχει ένα παιδί. Ένα ιδιαίτερο χτένισμα που θα κάνει η μαμά στην κόρη ή η διδασκαλία ενός φοβερού κόλπου στο ποδόσφαιρο που μπορεί να δείξει ο μπαμπάς στο γιό του, είναι επίσης ιδανικά.

Σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές που επιμένουν, όπως το δάγκωμα πχ. φτιάξτε ή αγοράστε ένα βιβλιαράκι με κενές σελίδες (για το σχολείο) ή ένα λευκό πίνακα ή κάδρο (για το σπίτι) στο οποίο θα κολλάτε από ένα ωραίο αυτοκόλλητο που εκείνο έχει διαλέξει κάθε φορά που το παιδί σας έχει την επιθυμητή συμπεριφορά.

• Κάντε μια λίστα με τις αγαπημένες δραστηριότητες (π.χ. ζωολογικός κήπος, ποδόσφαιρο) ή αγαπημένα αντικείμενα (π.χ. βιβλία ή μπαλίτσες) του παιδιού σας και προγραμματίστε να τις κάνετε ή να τα προμηθευτείτε, από μία κάθε εβδομάδα στην οποία έχει μαζέψει π.χ. 3 αυτοκόλλητα ή εάν για μέρες δεν έχει παρουσιάσει καμία από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Προσπαθήστε να είστε σταθεροί. Μην δίνετε στο παιδί σας αυτοκόλλητα ή άλλες επιβραβεύσεις εάν αυτό δεν τήρησε τη συμφωνία του. Έτσι θα αισθανθεί το αρνητικό αποτέλεσμα μιας αρνητικής πράξης και με αυτό τον τρόπο θα έχει κίνητρο να την αποφύγει την επόμενη φορά.

Αποφεύγετε να επιβραβεύετε το παιδί σας με φαγώσιμα είδη, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκτά η σχέση του με το φαγητό ένα διαφορετικό, πιο περίπλοκο χαρακτήρα που θα το δυσκολέψει αργότερα στη ζωή του.

• Μην ξεχνάτε να λέτε ευχαριστώ και να εξηγείτε πως η καλή του συμπεριφορά σας επηρέασε. Αν για παράδειγμα, το παιδί σας βοήθησε με το δείπνο, πείτε του «σ’ ευχαριστώ πολύ που με βοήθησες, έτσι τελειώσαμε πιο γρήγορα και ένιωσα ξεκούραστη». Με τον τρόπο αυτό γνωστοποιείτε στο παιδί τι σας ευχαριστεί και ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Το βοηθάτε με άλλα λόγια να γίνει δημιουργικό ως προς την εύρεση λύσεων, ώστε η συμπεριφορά του να μην εμποδίζει την ικανοποιήσει των αναγκών των άλλων.