REAL LIFE FAMILY MATTERS

H σημασία της εκτίμησης


26 Μαΐου 2013

Εκτίμας τον εαυτό σου, εκτιμάς το παιδί σου!

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς βλέπουν τα παιδιά τους, και την ευθύνη να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Όταν οι γονείς εκτιμούν τα παιδιά τους, μαθαίνουν κι εκείνα να εκτιμούν τον εαυτό τους. Δίνοντας σημασία και ακούγοντας προσεχτικά τις ανησυχίες, τις προσδοκίες τους, τα όνειρα, τα αστεία και τις επιθυμίες τους, τους δείχνουν ότι είναι σημαντικά για εκείνους, ότι τα αγαπούν και ότι εκτιμούν τη μοναδικότητα τους, και ότι δεν θα θέλανε να ήταν διαφορετικά απ’ ότι είναι.

Μπορείτε επίσης να τα βοηθήσετε να αποδεχτούν τον εαυτό τους όπως είναι, δείχνοντας τους ότι κι εσείς αποδέχεστε τον εαυτό σας, με τη δική σας μοναδικότητα, με τα ελαττώματα και τα προτερήματα σας. Δεν υπάρχει καλύτερος λόγος να συμφιλιωθείτε επιτελούς με τον εαυτό σας και να αποδεχτείτε τις ατέλειες σας. Οι γονείς είναι το πρότυπο και το παράδειγμα που ακολουθούν τα παιδιά. Με το να αποδέχεστε τον εαυτό σας, τους στέλνετε το μήνυμα να κάνουν το ίδιο με αποτέλεσμα να κάνουν την ζωή τους όσο καλύτερη μπορούν.

Να θυμάστε πως όσο πιο κοντά έρχεται κανείς με τον εαυτό του και τον γνωρίζει, τόσο πιο εύκολο είναι για τον ίδιο να διαχειριστεί διάφορες καταστάσεις στη ζωή του αλλά να έρχεται και σε επαφή με τα συναισθήματά του.