REAL LIFE FAMILY MATTERS

Έφηβοι και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση


5 Ιουλίου 2013

Πως μπορείτε να βοηθήσετε στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας;

Η σεξουαλική αγωγή των παιδιών θα πρέπει να ξεκινά πριν από την εφηβεία, παρόλα αυτά οι έφηβοι χρειάζονται κάποια βοήθεια και υποστήριξη. Προσπαθήστε να ξεπεράσετε κάποιες ανασφάλειες ή ταμπού που τυχόν έχετε γύρω από το θέμα. Οι έφηβοι σας ενημερώνονται για το θέμα αυτό από το διαδίκτυο, τους συνομηλίκους αλλά και άλλους ενήλικες. Το θέμα είναι να αναπτύξετε μια σχέση εμπιστοσύνη με το παιδί σας, όπου θα νιώθει ασφαλές να σας μιλήσει. Θα ξέρει πως μπορεί ελεύθερα να εκφράσει τις απορίες και τους φόβους του χωρίς να δεχθεί κριτική απ΄ εσάς.

Πώς μπορείτε να το χειριστείτε; 

• Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν τα βιολογικά και ανατομικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

• Εξηγήστε τον τρόπο με τον οποίο ψυχολογικοί, συναισθηματικοί, κοινωνικοί και ηθικοί παράγοντες συντελούν στη διαμόρφωση υπεύθυνων σεξουαλικών σχέσεων.

• Αποφύγετε να δείχνετε αμηχανία στις ερωτήσεις των παιδιών σας γύρω από αυτό το θέμα.

• Προσφέρετε πρακτικές συμβουλές σε ότι αφορά την αντισύλληψη. Δεδομένου ότι η αντισύλληψη είναι ένα θέμα πολύ φορτισμένο συγκινησιακά και, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα προσωπικής και μόνον επιλογής, εξακολουθεί να είναι το κυριότερο θέμα, όταν συζητάμε για την σεξουαλική δραστηριότητα στην εφηβεία. Οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη και για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πρέπει να αναφέρονται ευθέως.

• Προσπαθήστε να περιορίσετε τυχόν φόβους και παρανοήσεις του παιδιού σχετικά με τις αλλαγές της ήβης και την σεξουαλική δραστηριότητα.

 Κάντε likeστη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.