REAL LIFE FAMILY MATTERS

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τη φύση;


9 Ιουλίου 2013

Η αλήθεια είναι πως μικροί και μεγάλοι το καλοκαίρι θέλουν να βρίσκονται συνέχεια εκτός σπιτιού.

Τα παιδιά δεν έχουν σχολείο και είναι το καλύτερο τους να πηγαίνουν βόλτα στις κούνιες και να κάνουν ποδήλατο σε πάρκα και πλατείες. Από την ώρα που θα ξυπνήσουν μέχρι το βράδυ θέλουν να παίζουν με τους φίλους τους. Το παιχνίδι για τα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από αυτό που νομίζουν οι γονείς. Μέσα απ΄αυτό τα μικρά μεγαλώνουν και καλλιεργούν όλες εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, το παιχνίδι ικανοποιεί πολλές ανάγκες και παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξή των παιδιών. Μέσα από αυτό ικανοποιούν την περιέργειά τους, εξερευνούν και ανακαλύπτουν, πειραματίζονται και μαθαίνουν. Παράλληλα, το παιχνίδι ενισχύει την ανάπτυξη των αισθήσεων, τις αντιληπτικές ικανότητες και τις φυσικές δεξιότητες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για να επεκτείνουν τις πνευματικές τους δεξιότητες, να ενισχύσουν την κοινωνική τους ανάπτυξη και τη δημιουργικότητά τους. Καμιά άλλη δραστηριότητα δεν είναι σαν το παιχνίδι. Και αυτό γιατί συχνά το παιχνίδι δεν έχει κάποιο σκοπό πέρα από το ίδιο το παιχνίδι – ικανοποιεί τα παιδί από μόνο του.

Εύκολα, λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του στη ζωή των παιδιών. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο το παιχνίδι διαφέρει όταν γίνεται στους εξωτερικούς χώρους.

Το παιχνίδι στη γειτονιά, στο πάρκο, στις κούνιες, στο χωριό, στην ύπαιθρο είναι το καλύτερο των μικρών σας. Έχουν την ελευθερία να κάνουν ότι θέλουν, να σκαρφαλώσουν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο, να παίξουν κρυφτό, να ανακαλύψουν τη φύση.

Είναι κάτι που στις μέρες μας τους λείπει. Τα παιδιά σήμερα έχουν μάθει να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μοιάζει περισσότερο με συνθήκες κάποιου πειράματος παρά με φυσιολογική ανάπτυξη. Στερούνται την αυθόρμητη προσαρμογή σε ένα φυσικό, ελεύθερο περιβάλλον μη διαμορφωμένο.

Το παιχνίδι σε έναν ελεύθερο χώρο δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν με όλο τους το είναι εντυπώσεις και αισθήσεις από το περιβάλλον. Ο εξωτερικός χώρος μοιάζει διαφορετικός όταν έχει συννεφιά και διαφορετικός όταν ο ήλιος λάμπει, είναι διαφορετικός όταν είναι μέρα και διαφορετικός όταν σουρουπώνει. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη του χώρου, του χρόνου, του προσανατολισμού - αυτό με τη σειρά του προκαλεί αντίστοιχες διεργασίες καθώς το παιδί εξοικειώνεται με ποικιλία ερεθισμάτων. Δίνει διαφορετικές ευκαιρίες στο παιδί για ελεύθερη έκφραση και ανακάλυψη.

Επιπλέον το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν καινούριους φίλους. Το παιχνίδι στην ύπαιθρο είναι σίγουρα λιγότερο δομημένο από ό,τι στους εσωτερικούς χώρους , και αυτό δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αλληλεπιδρούν περισσότερο μεταξύ τους χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι κοινωνικοποιούνται.

Τα παιδιά που παίζουν έξω έχουν την ευκαιρία να τρέξουν και να αθληθούν. Γεγονός που τα βοηθά να μειώσουν το άγχος και την ένταση τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, μειώνει την πίεση και δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και στο πνεύμα.

Για το λόγο αυτό, προτιμήστε όποτε είναι εφικτό να πηγαίνετε με τα παιδιά σας κάπου έξω. Μπορείτε να πάτε σε κάποιο γηπεδάκι και να παίξετε. Ακόμα, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για παίξουν ξένοιαστα, αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.