REAL LIFE FAMILY MATTERS

Tips! Για ένα υπεύθυνο παιδί


10 Ιουλίου 2013

Τι σημαίνει υπευθυνότητα;

Όταν το μικρό σας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, τηρεί τις υποσχέσεις του, αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του, προσπαθεί στο σχολείο και γενικότερα είναι συνεπές σ’ ότι αναλάβει. Αλλά πώς μπορεί λοιπόν ένα παιδί να γίνει υπεύθυνο; Οι γονείς μπορούν να διδάξουν την υπευθυνότητα;

Μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά τους να γίνουν υπεύθυνα, παρέχοντάς τους κατάλληλες για την ηλικία τους ευθύνες και σαφείς οδηγίες για το πώς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μια καλή αρχή για να καλλιεργήσετε την υπευθυνότητα στα παιδιά είναι οι δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά μέσα από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους στο σπίτι, διδάσκονται δεξιότητες ζωτικής σημασίας όπως τη σημασία της ανάληψης ευθύνης, την αυτονομία, τη λήψη αποφάσεων και τη συνεργασία με άλλους.

Πώς μπορείτε λοιπόν να οργανώσετε τη συμμετοχή όλων στις δουλειές του σπιτιού;

Καλέστε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο. Σε ένα μεγάλο χαρτόνι φτιάξτε το πρόγραμμα. Θα υπάρχουν τα ονόματα του καθενός και οι δουλειές που έχει αναλάβει. Η επιλογή των υποχρεώσεων του καθενός θα γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε το κάθε μέλος να είναι ικανοποιημένο. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Δημιουργήστε μια λίστα με δουλειές. Καταγράψτε στη λίστα όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και πότε, και στη συνέχεια ζητήστε απ’ τα μέλη της οικογένειας να επιλέξουν. Εξηγήστε ότι ο καθένας θα κάνει τις δουλειές ταυτόχρονα και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δουλειές. Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειας να βοηθούν ο ένας τον άλλον για να τελειώσουν οι δουλειές νωρίτερα. Βρείτε τις δουλειές που είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού.

Συζητήστε και τονίστε στα παιδιά τη σημασία της ευθύνης, ακόμα και όταν τα παιδιά είναι σε μια φάση που λειτουργούν ανεύθυνα.

Σπάστε τις ευθύνες σε μικρότερα βήματα. Πολλά παιδιά δεν ενεργούν υπεύθυνα, επειδή δεν καταλαβαίνουν όλα τα βήματα που εμπλέκονται σε ένα έργο.

Πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε περίπτωση που ένα παιδί δεν τηρήσει τη συμφωνία;

Αρχικά, ρωτήστε τι είναι αυτό που το εμπόδισε από το να ολοκληρώσει το έργο του. Μπορεί για παράδειγμα η συγκεκριμένη δουλειά που ανέλαβε να το δυσκολεύει στην πράξη ή να μην συμφωνεί τελικά με το πρόγραμμά του. Θα πρέπει να λοιπόν να το συζητήσετε από την αρχή. Σε καμία περίπτωση, οι φωνές, οι τιμωρίες και οι ταμπέλες δεν βοηθούν.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά σας για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ζωής. Τα μεγαλύτερα παιδιά, οι έφηβοι, συχνά ανυπομονούν να γίνουν ενήλικες. Συζητήστε με το παιδί σας πως οι ευθύνες συμβαδίζουν με τις ελευθερίες της ενήλικης ζωής. Πείτε του ότι ακόμα κι αν δεν είναι γύρω του κάποιος να του θυμίζει τις υποχρεώσεις του, τώρα που αναπτύσσεται σε ένα ώριμο άτομο πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του με ή χωρίς γονική επίβλεψη.

Μερικά παιδιά – κυρίως οι έφηβοι – πιστεύουν ότι έχουν χρόνο μόνο για τους φίλους και θα βρουν δικαιολογίες για οτιδήποτε άλλο. Το να θέλουν τα παιδιά να είναι με τους φίλους τους είναι λογικό και κατανοητό, αλλά το παιδί πρέπει να μάθει ότι και η οικογένεια είναι εξίσου σημαντική όσο και οι φίλοι του. Ορίστε σαν γονείς τις κατευθυντήριες γραμμές, όπως κάθε πότε θέλετε να τρώτε μαζί ως οικογένεια, τις δουλειές και τις υποχρεώσεις των παιδιών σας. Να είστε σαφείς ότι κάθε άτομο πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ του ελεύθερου χρόνου με τους φίλους, και της ζωή του στο σπίτι.

Η ανάληψη νέων ευθυνών αν και είναι σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης και της ωρίμανσης, μπορεί επίσης να είναι και μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Τα παιδιά συνήθως είναι αρνητικά στο να αναλαμβάνουν νέες ευθύνες, ασχέτως αν δέχονται ευχάριστα νέα προνόμια. Βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν ότι οι ευθύνες είναι απαραίτητο μέρος της ζωής, θα συμβάλετε στη διαμόρφωση της στάσης τους από αρνητική σε θετική.

Μπορείτε ακόμα να ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να έχουν μια ατζέντα ώστε να σημειώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι εσείς ως πρότυπο. Αν λοιπόν είστε υπεύθυνοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις σας τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν τα βήματά σας.

Αν το παιδί σας βλέπει εσάς να ξεχνάτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως ή να χάνετε συνεχώς τα κλειδιά σας, θα είναι δύσκολο να τα πείσετε ότι η οργάνωση είναι σημαντική για εσάς και την οικογένειά σας. Λειτουργήστε ως ένα καλό παράδειγμα για το παιδί σας παραμένοντας οργανωμένοι.

Το να έχεις ένα υπεύθυνο παιδί είναι επιθυμία κάθε γονέα. Οι γονείς γνωρίζουν ότι για να επιτύχουν τα παιδιά τους στον πραγματικό κόσμο, θα πρέπει να είναι υπεύθυνα και να έχουν μια αίσθηση πειθαρχίας. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις. Γι “αυτό είναι σημαντικό να αρχίσει η διδασκαλία της ευθύνης από νωρίς. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά το να διδάσκουμε τα παιδιά να είναι υπεύθυνα είναι ένα μεγάλο δώρο που θα τους ωφελήσει σε όλο το υπόλοιπο της ζωής τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.