REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς να διατηρήσετε μία καλή συνήθεια των παιδιών σας


28 Αυγούστου 2013

Το καλοκαίρι προσφερόταν για διάβασμα και ξεκούραση.

Ένα λογοτεχνικό βιβλίο γεμάτο εικόνες και περιπέτειες αρκούσε για να ταξιδέψει τα μικρά σας σε μέρη άγνωστα και μαγικά μέσω της φαντασίας τους. Τα καλά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας μπορούν να αποδειχθούν ένας θαυμάσιος τρόπος μελέτης και ανάλυσης των συναισθημάτων τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Οι ιστορίες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο, το όποιο θα χρησιμοποιήσουν όταν θέλουν να μιλήσουν για τα συναισθήματα και να σκιαγραφήσουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το θυμό, το φόβο και τη λύπη τους.

Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων τα παιδιά βρίσκουν απαντήσεις σε πολλά θέματα που τα απασχολούν. Συνήθως, για τα θέματα αυτά οι περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να δώσουν εξηγήσεις, όπως για παράδειγμα «πως γεννιούνται τα παιδιά» ή «τι έγινε ο παππούς μετά το θάνατό του». Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε τη συνήθεια αυτή ή ακόμη κι να την εντάξετε στη ζωή των παιδιών σας. Προτείνετε στα μικρά σας να πάτε σ΄ ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και να διαλέξουν όποιο βιβλίο θέλουν. Μπορείτε να τους διαβάζετε εσείς κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν ή μεγαλώνοντας μπορούν να διαβάζουν εκείνα όποτε θέλουν για να χαλαρώσουν. Ο χρόνος που αφιερώνετε στο διάβασμα με τα παιδιά σας είναι τόσο ποιοτικός και σημαντικός για το δέσιμο της σχέσης σας. Όταν μεγαλώσουν η ανάμνηση αυτή θα είναι μία από τις πιο όμορφες που θα έχουν να θυμούνται και να νοσταλγούν.

Η καλή παιδική λογοτεχνία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μεγάλους να έρθουν σε επαφή με το συναισθηματικό κόσμο των νέων ατόμων. Μέσα από τις ιστορίες, οι γονείς έρχονται σε επαφή με δικά τους βιώματα, τα όποια ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έντονη καθημερινότητα τα έχει επισκιάσει. Τους δίνεται λοιπόν, η ευκαιρία να θυμηθούν τη παιδική τους ηλικία, τη σχέση με τους συνομηλίκους τους και έτσι να καταλάβουν καλύτερα τα προβλήματα και τις ανησυχίες των παιδιών τους. Η στιγμή της ανάγνωσής χαρίζει σε παιδιά και γονείς τη δυνατότητα να θέσουν τη σχέση τους σε γερές βάσεις και να έρθουν πιο κοντά. Ένα καλό βιβλίο δίνει πάντοτε το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.