REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι πρέπει να κάνει μια μητριά;


24 Σεπτεμβρίου 2013

Και τι δεν πρέπει να λέει!

Στο μυαλό όλων μας η μητριά είναι συνδεδεμένη με μια κακιά γυναίκα που προσπαθεί να βλάψει τα παιδιά του συντρόφου της. Δεν τα θέλει και ο μόνος στόχος της είναι να τα ξεφορτωθεί από τη ζωή της. Η ιστορία όμως αυτή ευτυχώς είναι μόνο στα παραμύθια. Παρ’ όλα αυτά ο ρόλος της μητριάς προκαλεί αμηχανία. Πώς μπορεί να συμπεριφερθεί; Τι πρέπει να πει και τι όχι;

Μπορείς να με λες μαμά: Δεν υπάρχει χειρότερη φράση. Δεν είστε η μαμά τους και φυσικά δεν μπορούν να σας αποκαλούν έτσι. Είναι αρκετά μπερδεμένα ψυχικά για να σας που μαμά.

Θα γίνουμε μια ευτυχισμένη οικογένεια: Πράγματι η χημεία ανάμεσά σας μπορεί να είναι τέλεια και να τα έχετε βρει με τα παιδιά, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε τέτοιες δηλώσεις. Αφήστε το μέλλον να χαρακτηρίσει τη σχέση σας.

Είστε μία γονεϊκή φιγούρα: Δεν είστε φίλη των παιδιών. Μπορεί να θέλετε να σας συμπαθήσουν άλλα αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους κάνετε τα χατίρια τους. Τα παιδιά χρειάζονται όρια και ώριμα άτομα για πρότυπο.

Θα πρέπει να προστατέψετε και τον εαυτό σας. Μπορεί να θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση και να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο κλίμα στην οικογένεια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα αναλάβετε εσείς για να δείξετε μια καλή εικόνα. Αυτό που χρειάζεστε είναι χρόνος.

Μην πιέζεται τα παιδιά να σας μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Είναι λογικό στην αρχή να μην σας εμπιστεύονται. Συνεπώς, προσπαθείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους κάνοντας τα να νιώσουν ασφάλεια.

Προσπαθήστε να κρατήσετε τις στιγμές με το σύντροφό σας σε προσωπικό επίπεδο στην αρχή. Τα παιδιά δεν έχουν βρει ακόμα τις ισορροπίες τους και νιώθουν ανασφάλεια. Νιώθουν ήδη παραμελημένα και όσο άσχημο και αν σας ακούγεται, αποτελείται για εκείνα απειλή. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε στην αρχή να μην μοιράζεστε τις στιγμές που περάσετε όμορφα χωρίς εκείνα.

Ποτέ μην εμπλακείτε στις οδηγίες που έχει δώσει η μητέρα τους και στα όσα τους έχει πει. Δεν είστε ο κριτής του ρόλου της αλλά και ούτε ο δικαστής. Καλό είναι κρατήσετε ουδέτερη στάση και να τους αφήσετε να το διαχειριστούν μόνοι τους.

Τα παιδιά πληγώνονται από τον τρόπο που χωρίζουν οι γονείς τους. Διαφωνίες, κατηγόριες, τα παιδιά στο ρόλο του διαιτητή και του διαμεσολαβητή, όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί πρόβλημα στην ψυχική τους ηρεμία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να επιβαρύνεται την κατάσταση τους, κατηγορώντας ή βάζοντας λόγια για την μητέρα τους. Το καλύτερο είναι να απουσιάζατε από τις συζητήσεις αυτές.

Σεβαστείτε τις συνήθειες τους. Μπορεί σαν οικογένεια να έχουν μάθει να λειτουργούν με ένα τρόπο. Για παράδειγμα, την Κυριακή συνηθίζουν να βλέπουν ταινίες και να τρώνε πίτσα. Μην προσπαθήσετε να τις αλλάξετε. Έχουν ταρακουνηθεί οι ισορροπίες τους, δεν αντέχουν και για άλλες αλλαγές. Δώστε τους χρόνο. Εξάλλου όσο γνωρίζετε ο ένας τον άλλον τόσο πιο πολύ δένεστε και αποκτάτε κοινές συνήθειες.

Τα παιδιά σου και τα δικά μου. Είναι δύσκολο όταν έχετε και οι δύο πλευρές παιδιά. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να μην κάνετε διακρίσεις αλλά και ούτε να αδικείτε τα δικά σας παιδιά. Είναι δύσκολο στην αρχή να βρείτε τις ισορροπίες σας.

Μην θέσετε στο σύντροφό σας πότε το δίλημμα «εκείνα ή εγώ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.