Το σχολείο είναι ένα περιβάλλον που τα αστεία και οι φάρσες ευδοκιµούν.
Κάποιες από αυτές όµως δεν είναι καθόλου αστείες, καθώς µπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες σωµατικές αλλά και ψυχικές «ζηµιές» σε ένα παιδί. Ο σχολικός εκφοβισµός ή αλλιώς bullying αποτελεί ένα θέµα που χρήζει άµεσης αντιµετώπισης. Πρόκειται για τις περιπτώσεις, όπου το γέλιο γίνεται σιωπή.
Πειράγματα, προσβολές, φάρσες, αστείοι χαρακτηρισμοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των παιδιών αλλά και των εφήβων. Το θέμα είναι πως αυτό το είδος λεκτικής βίας είναι μια μορφή bullying. Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να διακριθεί σε έμμεσο και άμεσο. Ο άμεσος εκφοβισμός, εκδηλώνεται με επιθετικές συμπεριφορές άμεσα, με το δράστη να είναι παρών και να έχει απέναντί του το θύμα. Από την άλλη ο έμμεσος εκφοβισμός, εκδηλώνεται μέσω ψυχολογικής ή κοινωνικής βίας, όταν το θύμα δεν είναι παρών. Οι έµµεσες µορφές είναι πιο συγκαλυµµένες και δύσκολα γίνονται αντιληπτές, τόσο από τα ίδια παιδιά, όσο και από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Η Νέλλυ Θεοδοσίου, Παιδοψυχολόγος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Πρωινό mou και μίλησε για το σχολικό εκφοβισμό. Ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας.