REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν τα παιδιά αγχώνονται για το σχολείο;


13 Ιανουαρίου 2014

Οι γονείς τι θέση να κρατήσουν; 

Δεν είναι τόσο εύκολα τα μαθητικά χρόνια όπως νομίζουν οι γονείς επειδή έχουν ξεχάσει τα δικά τους. Οι καλοί βαθμοί, οι άριστες επιδόσεις, ο στόχος για ανώτερες σχολές, ο βαθμός δυσκολίες και όχι μόνο δημιουργούν στα παιδιά σας δυσφορία και άγχος για το σχολείο.

Πώς εκδηλώνουν το άγχος τους; 

Τα μικρά παιδιά συχνά μιλούν για τις φοβίες τους και διαμαρτύρονται για στομαχόπονους και πονοκεφάλους, ή μπορεί να γίνονται ασυνήθιστα νευρικά. Πολλά παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν δυσκολίες στον ύπνο ή μπορεί να αρχίσουν να ζητούν να κοιμούνται με τους γονείς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αναπτύξουν σχολική άρνηση και να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο. Ακόμα όμως και αν τα καταφέρουν, μπορεί να κλαίνε και να διαμαρτύρονται για έντονους πόνους χωρίς να είναι σε θέση οι δάσκαλοι να τα ηρεμήσουν. Αυτά τα παιδιά προσπαθούν να αποφύγουν μια κατάσταση που τα κάνει να φοβούνται.

Το σχολικό άγχος λοιπόν δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί απ΄τη μία μέρα στην άλλη αν δεν βρεθεί η πηγή του "κακού". Τα παιδιά υποφέρουν και δεν γίνεται να ακυρώσετε ή να αγνοήσετε τα συναισθήματά τους. 

Οι γονείς είναι σημαντικό να προσπαθήσουν να ακούσουν, να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα συναισθήματα των παιδιών χωρίς να τα κατακρίνουν ή να τα υποτιμούν. Τιμωρίες, φωνές και παρακάλια δεν βοηθούν.

Ελάτε σε επαφή μαζί τους και ρωτήστε τα για την καθημερινότητά τους. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο ενήμεροι μπορείτε για όσα συμβαίνουν στο σχολείο.

Πολλά παιδιά μπορεί να είναι γνωστικά έτοιμα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σχολείου, αλλά μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια με τον εαυτό τους και την κοινωνική τους προσαρμογή. Το συμβολικό παιχνίδι είναι ένας τρόπος που βοηθά στην εξάσκηση των κοινωνικών δεξιοτήτων και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Ακόμα, σας δίνει πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται στο σχολείο των παιδιών σας. Τι ρόλο παίζει η δασκάλα; Τι σχέσεις έχουν δημιουργηθεί με τους συμμαθητές; 

Η επικοινωνία των γονιών με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού και η ενημέρωση για τα συναισθήματα του παιδιού είναι εξίσου σημαντική. Όταν γνωρίζουν οι δάσκαλοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τότε είναι σε θέση να τα προσεγγίσουν διαφορετικά και να τα βοηθήσουν να χαλαρώσουν.

Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείτε και τη δική σας θέση στο άγχος των παιδιών. Μήπως τα πιέζετε ή έχετε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες απ΄αυτά; Είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε πως το σχολείο είναι το μέσο να μάθουν πράγματα και να εξελιχθούν. Είναι μια ευχάριστη διαδικασία που θα τα βοηθήσει στη μετέπειτα ζωή τους. Είναι λογικό να νιώθουν φόβο ή άγχος όμως θα πρέπει να βρουν το θάρρος και τη δύναμη να το διαχειρίζονται και να συνεχίζουν.

Τονώστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας μέσα από μικρά καθημερινά πράγματα. Αφήστε τα να σταθούν στα πόδια τους. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.