REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μάθετε στα παιδιά σας να διηγούνται ιστορίες


5 Μαΐου 2014

Γιατί να μάθετε στο μικρό σας να λέει ιστορίες;

Γιατί θα το βοηθήσετε να εξασκήσει τον προφορικό λόγο και τις λεκτικές του δεξιότητες, να αγαπήσει τα βιβλία, να καλλιεργήσει τη φαντασία του, να έρθει σε επαφή με το παιχνίδι μίμησης και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση! Άλλωστε πρόκειται για μια διαδικασία που αποτελεί ένα πρωτότυπο δημιουργικό παιχνίδι. Τα οφέλη είναι αρκετά για να θεωρήσετε ότι δεν αξίζει τον κόπο, δεν νομίζετε;

Το διαβάσαμε στο 4moms.gr.

  • Φέρτε το σε επαφή με την ανάγνωση παραμυθιού. Κατά καιρούς διοργανώνονται εκδηλώσεις ανάγνωσης παραμυθιών για παιδιά, επομένως μην χάσετε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσετε με το μικρό σας για να το φέρετε σε επαφή με καλούς παραμυθάδες.
  • Αφήστε το να επιλέξει μια ιστορία που του αρέσει. Φέρτε το σε επαφή με μικρές ιστορίες και παραμύθια από παιδικά βιβλία και ζητήστε του να επιλέξει την ιστορία που προτιμά για να τη διηγηθεί. Αν η υπόθεση το ενδιαφέρει πραγματικά, τότε θα έχει μεγαλύτερη διάθεση και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο.
  • Εξασκηθείτε παίζοντας. Ένα παιχνίδι που θα το βοηθήσει στην εξιστόρηση είναι η δημιουργία μιας ιστορίας από τη φαντασία σας. Κάποιος θα ξεκινήσει την ιστορία, λέγοντας μια πρόταση και οι υπόλοιποι συμπαίκτες θα συμπληρώνουν προτάσεις όταν έρθει η σειρά τους. Φυσικά η κάθε πρόταση που συμπληρώνει κάποιος θα πρέπει να σχετίζεται με την προηγούμενη. Το παιχνίδι θα το βοηθήσει να κατανοήσει την δομή μιας ιστορίας και να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τη φαντασία του.
  • Βοηθήστε την εκφραστικότητα. Μια καλή διήγηση περιλαμβάνει τη μίμηση και σχετίζεται με τη θεατρική αναπαράσταση. Το μικρό σας μπορεί να χρησιμοποιεί όλο του το σώμα και να αλλάζει τη φωνή του ανάλογα με τις απαιτήσεις της ιστορίας για να μεταφέρει με εκφραστικό τρόπο την ιστορία στο κοινό του. Εξασκηθείτε, λοιπόν, παίζοντας, μιμούμενοι κινήσεις και διαφορετικές φωνές.
  • Δοκιμάστε βιβλία με εικόνες. Επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις αφήστε το μικρό σας να εμπνευστεί από εικονογραφημένα παραμύθια και να διηγηθεί την ιστορία χρησιμοποιώντας τη φαντασία του.
  • Δοκιμές στο σπίτι. Μην ξεχνάτε πως η διαδικασία εκμάθησης είναι ένας είδος δημιουργικού παιχνιδιού, επομένως όταν το μικρό σας δεν νιώθει ακόμα έτοιμο να σας διηγηθεί μια ιστορία, δοκιμάστε χωρίς πίεση να κάνετε πρόβες μπροστά στον καθρέφτη ή να το μαγνητοφωνήσετε για να ακούσει τη φωνή  του ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.