Οι γονείς ανησυχούν όταν έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένειά τους καθώς η ισορροπία τους αλλάζει και δεν μπορούν να γνωρίζουν τις αντιδράσεις του πρωτότοκου παιδιού τους. Δεν ξέρουν πώς να του πουν ότι θα αποκτήσει αδελφάκι, πώς πλέον η οικογένεια θα μεγαλώσει και η μαμά και ο μπαμπάς θα μοιράζουν το ενδιαφέρον και την αγάπη τους.
Η αγωνία αυτή των γονιών είναι απόλυτα φυσιολογική όπως φυσιολογική είναι και η ζήλια που νιώθουν τα παιδιά. Το ζητούμενο όμως είναι πως οι γονείς θα διαχειριστούν την κατάσταση ώστε το πρώτο παιδί να νιώσει ασφάλεια προκειμένου να ξεπεράσει μόνο του το αίσθημα της ζήλιας.
Ας δούμε όμως τι σας περιμένει μόλις γυρίσετε στο σπίτι με το μωρό ώστε να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να το χειριστείτε.
Από την οπτική γωνία του μεγαλύτερου παιδιού σας οι συνεχείς επισκέψεις, από τις οποίες κανείς δεν το κοιτάει με το ίδιο ενδιαφέρον, ούτε του κάνει δώρα. Εσείς από την μία προσπαθείτε να συνέλθετε απ΄τη γέννα αλλά και να προσαρμοστείτε στο πρόγραμμα του μωρού σας και απ΄την άλλη καλείστε να φροντίζετε το μεγαλύτερο παιδί χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Το ζητούμενο είναι να εμπλέξετε το παιδί στην αλλαγή αυτή ώστε να βρει το νέο του ρόλο στην οικογένεια. Είναι πλέον και αδελφός/η. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του; Ποια είναι η μεταξύ σας σχέση πλέον;
Τι να κάνετε:
- Δώστε στο παιδί σας τον ρόλο του οικοδεσπότη. Βάλτε το να υποδέχεται τους επισκέπτες και ζητήστε του να τους συστήνει το μωρό.
- Να είστε διαθέσιμη στο πρώτο παιδί σας. Όποτε μπορούν οι δικοί σας να σας βοηθήσουν, να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για το μωρό, ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο μεγάλο σας παιδί. Κρατήστε σταθερή μια-δύο δραστηριότητες που κάνατε μαζί. Έτσι, νιώθει ασφάλεια και αποδοχή απ΄την οικογένεια. Ξέρει πως ακόμα κι αν μεγάλωσε η οικογένειά σας, είστε ακόμα εκεί για εκείνο. Η σταθερότητα αυτή θα το βοηθήσει να μην νιώθει ζήλια.
- Όταν νταντεύετε το μωρό σας, κάντε το με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται σαν του λέτε πόσο τυχερό είναι που έχει έναν υπέροχο μεγάλο αδελφό/η. Κάθε φορά που το μωρό σας χαμογελάει 'μεταφράστε' το στο παιδί σας σαν «Κοίτα, σου χαμογελάει! Χαμογελάει μόνο όταν είσαι κοντά του». Είναι δύσκολο να μην αγαπάς κάποιον που σου δείχνει τη λατρεία του τόσο ξεκάθαρα.
- Να περιμένετε αντιδράσεις όπως θέλω και εγώ πιπίλα, ή βάλε μου πάλι πάνα, ή ακόμα να αρχίσει να μπουσουλάει. Είναι μέσα στο πρόγραμμα να παλινδρομήσει σε προηγούμενο στάδιο. Το θέμα είναι πως θα το χειριστείτε. Τονίστε του τα προτερήματα που έχει το να μεγαλώνεις. Για το παιδί σας τα οφέλη που έχει ένα μωρό, είναι ολοφάνερα. Αν είσαι τριών και φωνάζεις, θα σε μαλώσουν γιατί ξύπνησες το μωρό. Αν είσαι μωρό και φωνάζεις θα σε πάρουν αγκαλιά. Βοηθήστε το παιδί σας να δει τα οφέλη που έχει καθώς μεγαλώνει. Κάντε το να αισθανθεί μοναδικό και περήφανο για τον εαυτό του.
- Να του δείχνετε εμπράκτως την αγάπη σας. Το παιδί σας φοβάται πως πλέον δεν το αγαπάτε. Μεταφράζει τη φροντίδα που δείχνετε στο μωρό ως αγάπη και ενδιαφέρον, κάτι που νιώθει ότι δεν θα εισπράττει πια. Να είστε εκδηλωτικοί μαζί του.