REAL LIFE FAMILY MATTERS

Xαρίστε στα παιδιά σας ένα ξένοιαστο καλοκαίρι!


19 Ιουνίου 2014

Τα σχολεία κλείνουν, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η επιθυμία για ανεμελιά γίνεται όλο και πιο έντονη. 

Είναι πολύ σημαντικό να χαρίσετε το καλοκαίρι στα παιδιά σας. Οι εξετάσεις όπου να ΄ναι τελειώνουν, οι έφηβοι σας έχουν κουραστεί αρκετά και τα μικρά σας το ίδιο. Χρειάζονται λοιπόν προσωπικό, ελεύθερο χρόνο για να το διαχειριστούν όπως θέλουν. Μακριά από πιεστικά προγράμματα. Μπορεί να σας ακούγεται σωστό αλλά μέσα σας να έχετε μερικές αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ελευθερία είναι καλό να τους δώσετε. "Μήπως να κάνει και καμία επανάληψη την προπαίδεια μέσα στο καλοκαίρι;", "Η γεωγραφία, η ιστορία; Έστω ορθογραφία! Το Σεπτέμβριο θα είναι πάλι tabula rasa".

Αν μας ρωτάτε πραγματικά, εμείς σας λέμε όχι. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που το σχολείο διδάσκει. Η φύση, η ζωή, η καθημερινότητα μπορεί να τους δώσει χιλιάδες ερεθίσματα και πληροφορίες για μάθηση που θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τη φαντασία, τις γνώσεις, την οξυδέρκεια και τη δημιουργικότητά τους.

Το καλοκαίρι λοιπόν φέρνει μια δραστική αλλαγή σχεδόν στα πάντα. Στον ρυθμό της καθημερινής ζωής, στα πρέπει, στα ζόρια, στην τάξη και στην οργάνωση. Η αλλαγή από μόνη της είναι εξαιρετικά χρήσιμη και συμβάλλει στη χαλάρωση, την ανανέωση, το καινούριο ενδιαφέρον και βέβαια σπάει τη ρουτίνα. Έτσι, ο Σεπτέμβριο έρχεται με περισσότερη όρεξη και λαχτάρα.

Επίσης, το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία για ξέγνοιαστο παιχνίδι. Θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια; Τι πιο ωραίο απ΄το να τρέχει ελεύθερο στη φύση. Να ανακαλύπτει πράγματα. Να κάνει νέους φίλους και να αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Ακόμα, η περίοδος αυτή βοηθάει το παιδί να διαμορφώσει την εικόνα του εαυτού του. Για πολλά παιδιά, η εμπειρία του σχολείου συμβάλλει αρνητικά σ΄αυτήν την εικόνα για χίλιους λόγους αληθινούς ή φανταστικούς. Το καλοκαίρι, με άλλου είδους επιτυχίες σ΄άλλους τομείς, με άλλου είδους ενδιαφέροντα, μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα, να τη βελτιώσει.

Μην ξεχνάτε ένα απ΄τα βασικά πλεονεκτήματα του καλοκαιριού. Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει χρόνος για επικοινωνία και ποιοτικό χρόνο. Τους μήνες αυτούς λοιπόν έχετε τη δυνατότητα να επενδύσετε στη σχέση και να κάνετε μαζί πράγματα. Πράγματα που δεν έχετε την ευκαιρία να κάνετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το κήρυγμα, τα παράπονα δεν βοηθούν. Αντιθέτως, θα χαλάσουν τη μοναδική στιγμή που έχετε για να έρθετε πιο κοντά.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν πιστεύουμε πως αξίζει να θέσετε στις προτεραιότητές σας την ανεμελιά και την ανάπαυλα του καλοκαιριού. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.