Πώς οι γονείς επηρεάζουν το βάρος των παιδιών τους

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών είναι υψηλός και αυξάνεται συνεχώς. Γνωρίζουμε ότι, παιδιά παχύσαρκων γονέων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας από ό, τι τα παιδιά των λεπτών γονιών. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της μάθησης για τα τρόφιμα και για  τις διατροφικές επιλογές, συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τον αποκλειστικό θηλασμό στην πρώιμη παιδική ηλικία. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι  οι γονείς δεν επηρεάζουν μόνο τις διατροφικές επιλογές του παιδιού τους, αλλά και τις επιπτώσεις των προτιμήσεων του στα τρόφιμα, τις διατροφικές συνήθειες, και την  αυτο-ρύθμιση της θερμιδικής  πρόσληψης. Άρα, ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με το παιδί  τους κατά τη διάρκεια της σίτισης, μπορεί να επηρεάσει το βάρος του, ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία. Παρακάτω θα δείτε, πως μπορεί ένας γονιός να συμβάλει στη διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού του.

  •  Ένα αυταρχικό στυλ διατροφής που ελέγχει πολύ ένα παιδί,  περιορίζοντας του  τη πρόσβαση σε συγκεκριμένα τρόφιμα (συχνά ανθυγιεινά) και πιέζοντας το να φάει, το αναγκάζει να καταναλώνει τροφές, χωρίς να σέβεται τις προτιμήσεις του. Αυτή η διατροφική εκπαίδευση συνήθως οδηγεί σε παχύσαρκα παιδιά και μετέπειτα σε παχύσαρκους ενήλικες.
  • Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γονείς που έχουν μια ανεκτική στάση και επιτρέπουν στο παιδί τους την απόλυτη ελευθερία στις επιλογές και στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνει. Όμως και αυτό το μοντέλο διατροφικής διαπαιδαγώγησης έχει σαν αποτέλεσμα, το παιδί να μην να κάνει τις σωστές διατροφικές επιλογές και να οδηγείται στη παχυσαρκία.
  • Οι γονείς που λειτουργούν δημοκρατικά, επιτρέποντας στο παιδί τους να ασκήσει κάποιο έλεγχο στη διαδικασία της σίτισης, το μαθαίνουν να τρώει σωστά και να έχει ένα υγιές βάρος στην υπόλοιπη ζωή του. Για παράδειγμα, αυτοί οι γονείς ελέγχουν τις διατροφικές και υγιεινές επιλογές του παιδιού τους, μέσα από την προετοιμασία και την επιλογή των  γευμάτων, αλλά παράλληλα του επιτρέπουν μέσα από μια λίστα, να επιλέγει τα τρόφιμα που θα ήθελε να καταναλώσει.

Τέλος, καλό είναι να κρατήστε στο μυαλό σας, ότι οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της διατροφικής συνείδησης των παιδιών και ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.