REAL LIFE FAMILY MATTERS

9+1 πράγματα που δεν καταφέρνετε με τις "φωνές"


6 Αυγούστου 2014

Oι γονείς πιστεύουν πως οι φωνές και οι καβγάδες βοηθούν στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους. Νομίζουν ότι έτσι βάζουν τα όρια και έχουν τον έλεγχο. 

Δυστυχώς οι φωνές στην πραγματικότητα δεν φέρουν το αποτέλεσμα που νομίζετε. Αντιθέτως, όταν σταματήσετε τις φωνές θα καταλάβετε τα εξής: 

  1. Πώς είστε καλύτερος άνθρωπος. Επιτέλους, θα σταματήσετε να πηγαίνετε για ύπνο με κόμπο στο στομάχι από τις τύψεις, γιατί είστε «η χειρότερη μάνα του κόσμου».  Οι φωνές σας κάνουν να νιώθετε «αποτυχημένες» επειδή όχι μόνο τα παιδιά σας δεν σας υπολογίζουν αλλά και ο άντρας σας πιστεύετε πώς σας κοιτά σαν «την τρελή του σπιτιού».
  2. Πώς μπερδεύετε τα παιδιά σας: Μπροστά στους ξένους κάνουμε τις καλές και τις υπομονετικές, προκειμένου να μην μας κρίνουν αρνητικά και όταν γυρίζουμε σπίτι γινόμαστε αληθινές μέγαιρες. Ωστόσο αυτό, από τη μια μπερδεύει τα παιδιά από την άλλη μπερδεύει εμάς τις ίδιες. Η συνέπεια στην συμπεριφορά δεν είναι μόνο καλό παράδειγμα για τα παιδιά αλλά θετικό και για εμάς τις ίδιες.
  3. Πώς τα παιδιά είναι άνθρωποι απλά σε «μικρό μέγεθος»: Τα παιδιά έχουν κι εκείνα ανάγκες και θέλω. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι ήσυχα και να ακούν όλα αυτά που τους λέτε, όμως υπάρχουν και μέρες που μπορεί να μην αισθάνονται καλά. Μπορεί να κάνουν λάθος και να πρέπει να τα ενθαρρύνετε να προσπαθήσουν πάλι. Μην ξεχνάτε πως όσο μεγαλώνουν μαθαίνουν. Το να φωνάζετε ή να τα τιμωρείτε δεν βοηθούν.
  4. Μπορεί να μην μπορείτε τελικά να επιβάλετε τη συμπεριφορά που θέλετε στα παιδιά σας αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα, βρείτε το θάρρος, πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε «δεν είπαμε να μαζεύουμε τα παιχνίδια μας;»
  5. Δεν πείθουν οι φωνές, αντιθέτως μπλοκάρουν: Θα το έχετε διαπιστώσει και εσείς. Όταν ζητάτε κάτι με ευγένεια το αποκτάτε πολύ πιο εύκολα. Αντίθετα όταν ζητάτε κάτι με αγένεια, ο απέναντι σας αντιδράει αρνητικά. Επίσης συνήθως μαζί με την υστερία που μας πιάνει αρχίζουμε και κάνουμε πολύπλοκες τις εντολές μας προς τα παιδιά: «βιάσου, πιες το γάλα σου, δέσε τα κορδόνια σου, πάρε το μπουφάν σου, αργήσαμε…» Κανένα παιδί δε μπορεί να αποθηκεύσει τόσες εντολές. Και να τις ακολουθήσει βέβαια με αποτέλεσμα να το μπλοκάρουν.
  6. Όταν υπάρχει ηρεμία στο σπίτι τα πράγματα είναι καλύτερα. Αρχικά, μαθαίνετε στο παιδί να συμπεριφέρεται με ήρεμο τρόπο. Ακόμα, του δίνετε την ευκαιρία να μοιραστεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του.
  7. Κάποιες φορές το να σταματήσεις να φωνάζεις είναι μια πρόκληση, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό.
  8. Να καταλάβω πως δεν φταίνε τα παιδιά που φωνάζω.
  9. Έχω αυτοέλεγχο γεγονός που με κάνει να πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου.
  10. Όταν δεν φωνάζω και είμαι ήρεμη καταφέρνω να είμαι πιο αξιαγάπητη και πιο χαλαρή, νιώθω και πιο λαμπερή. Νιώθω πιο όμορφη και πιο καλή. Και τα παιδιά μου το βλέπουν. Και μ’ αγαπούν γι’ αυτό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.