REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι μικρές μπαλαρίνες απ΄τις φαβέλες της Βραζιλίας


26 Αυγούστου 2014

PicMonkey-Collage29.jpg

Σε μία κακόφημη γειτονιά στο Sao Paulo, μια μικρή ομάδα 20 κοριτσιών ηλικίας 5 έως 12 ετών διδάσκονται κλασσικό χορό. Φορούν τα ροζ κορμάκια και τα παπουτσάκια του μπαλέτου τους και "δραπετεύουν" για λίγες ώρες απ΄την πραγματικότητά τους.

szx

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει να διδάξει πολλά απ΄όποια πλευρά κι αν την προσεγγίσει κανείς. Η πρωτοβουλία αυτή για την εκμάθηση των κοριτσιών έγινε από μια εθελοντική ομάδα της εκκλησίας. Δύο φορές την εβδομάδα ένα Volkswagen van παραλαμβάνει τα κορίτσια απ΄το σημείο συνάντησης τους για της μεταφέρει στην αίθουσα χορού. Τα ρούχα του μπαλέτου είναι δωρεά από ένα κατάστημα που πουλά είδη χορού.

Capture

Η Joana Machado αρχίζει να παίζει μουσική και οι μικρές μπαλαρίνες ακολουθούν την μελωδία. Αν εστιάσει κανείς στην αίθουσα αυτή την ώρα που οι μικρές μαθαίνουν να πατούν στις νότες της μουσικής, να έχουν ισορροπία, να συγχρονίζονται, να συνεργάζονται, να έχουν αυτοέλεγχο καταλαβαίνει πως οι δεξιότητες αυτές μπορούν να τους φανούν χρήσιμες προκειμένου να δραπετεύσουν κυριολεκτικά απ΄την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά μέσα στις φαβέλες. Οι γονείς κάποιων απ΄των κοριτσιών αυτών είναι έμποροι και χρήστες ναρκωτικών, άλλα κορίτσια μένουν με συγγενείς, έχουν υποστεί βία και γενικότερα μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλο για ένα παιδί.

sa

Η Joana Machado έχει δει πολλά να συμβαίνουν στις φαβέλες και για το λόγο αυτό επέλεξε να βοηθήσει με κάποιο τρόπο τα παιδιά αυτά. Η ίδια μάλιστα έχει μεγαλώσει από γονείς ναρκομανείς και γνωρίζει από πρώτο χέρι πως είναι τα πράγματα. Το όνομα του studio χορού είναι "House of Dreams", το οποίο πρόσφατα επισκέφτηκε μία μεγάλη χορεύτρια μπαλέτου η Priscilla Yokoi και επέλεξε πέντε κορίτσια για να φοιτήσουν σε μια ακαδημία της Αμερικής. Η τύχη τους χαμογέλασε. Οι υπόλοιπες συνεχίζουν την σκληρή προπόνηση. Μαθαίνουν να στέκονται στις pouend τους και να τελειοποιούν ένα grand plie.

To μάθημα τελειώνει και οι μικρές μπαλαρίνες πρέπει να γυρίσουν πίσω. Καμία όμως τους δεν θέλει όλες επιθυμούν να παγώσουν τον χρόνο στο "House of Dreams".

Photo Credits: Getty Images

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.