REAL LIFE FAMILY MATTERS

7+1 δραστηριότητες αποκλειστικά για πατέρα και γιο


12 Νοεμβρίου 2014

O ρόλος του πάτερα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Έρευνες έχουν δείξει πως ο τρόπος με τον οι οποίο οι πατεράδες ανατρέφουν τα παιδιά τους είναι ποιοτικά διαφορετικός από αυτόν μέσω του οποίου σχετίζονται οι μητέρες με τα παιδιά τους. Ευρήματα ως αποτέλεσμα αυτής της παρατήρησης έδειξαν ότι οι μπαμπάδες παίζουν με τα παιδιά με πολύ διαφορετικό τρόπο απ΄ό,τι οι μητέρες. Οι μητέρες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τις περισσότερες φορές παιχνίδια με διδακτικό χαρακτήρα. Προσπαθούν δηλαδή μέσω του παιχνιδιού να προσφέρουν γνώση που θα φανεί χρήσιμη στα παιδιά τους. Αντιθέτως, οι μπαμπάδες προσανατολίζονται πιο πολύ στη δράση. Το παιχνίδι τους έχει άμεσο στόχο τη δραστηριοποίηση και τη ζωντάνια, συστατικά που προκαλούν ευεξία και χαρά στα παιδιά. 

Όταν παίζουν οι άντρες μεταξύ τους, μπορεί να διαλύουν τα πάντα στο σπίτι ή να καταλήγουν σε κλάματα γιατί χτύπησαν. Όμως, η σχέση πατέρα-παιδιού αποτελεί συναισθηματικό απόθεμα ανεκτίμητης αξίας. Οι δύο τους μοιράζονται συναισθήματα, επικοινωνούν, γελούν, διασκεδάζουν. Όλα αυτά τους φέρνουν πιο κοντά και δημιουργούν τις βάσεις για μία δυνατή σχέση. Μπορεί λοιπόν τα αγόρια να περνούν λιγότερο χρόνο με τον μπαμπά τους αλλά ουσιαστικότερος και πιο γεμάτος σε συναίσθημα.

Πώς επιλέγουν λοιπόν να περάσουν οι άντρες τον χρόνο τους;

  1. Αθλητισμός: Το μόνο που χρειάζονται είναι μια μπάλα. Κάθε πατέρας ονειρεύεται να μεγαλώσει ο γιος του και να του μάθει να παίζει μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Μπορούν να παίζουν με τις ώρες και όσο ο γιος μεγαλώνει το παιχνίδι μεταξύ τους απόκτα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι νίκη έχει μεγάλη αξία και για τις δύο πλευρές.
  2. Γήπεδο: Τα περισσότερα αγόρια σε ηλικία 4-5 ετών έχουν την πρώτη τους εμπειρία στο γήπεδο. Φυσικά για να αποθεώσουν την ομάδα τους μπαμπά τους. Είναι ντυμένα στα χρώματα της ομάδας και φυσικά γνωρίζουν απ΄έξω τα πιο δυνατά συναισθήματα. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν πολλά αλλά ξέρουν πως μοιράζονται κάτι πολύ σημαντικό με το μπαμπά τους και αυτό είναι που μετράει.
  3. Βιντεοπαιχνίδια: Μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση παίζοντας το αγαπημένο τους ηλεκτρονικό. Κλείνονται στο δικό τους κόσμο και ξεχνούν τα πάντα γύρω τους. Οι μπαμπάδες γίνονται παιδιά και το match ξεκινά!
  4. Επιτραπέζια: Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής απασχόληση αλλά συμβιβάζονται για τις μέρες που θα μείνουν στο σπίτι. Οι επιλογές στα επιτραπέζια στρέφονται γύρω από παιχνίδια στρατηγικής και μυστηρίου. Βεβαία, αν στο σπίτι υπάρχει το κλασσικό και αγαπημένο ποδοσφαιράκι δεν χρειάζονται τίποτα άλλο.
  5. Μηχανικοί: Πολλοί είναι οι άντρες που ασχολούνται με τις μηχανές και τη λειτουργία τους. Πιάνουν τα χέρια τους και τους αρέσει να κατασκευάζουν παλιά μηχανάκια, να περιποιούνται το αμάξι και να το συντηρούν κτλ. Φυσικά, δίπλα τους θέλουν τον γιο τους για να του δείξουν πως λειτουργεί η μηχανή ή μπορούν να αλλάξουν λάστιχο. Οι γιοι βρίσκονται στη θέση του βοηθού όπου στην αρχή εκπαιδεύονται στην χρήση των εργαλείων.
  6. Barbeque: Το ψήσιμο είναι καθαρά αντρική υπόθεση. Κάθε άντρας λοιπόν πρέπει να γνωρίζει πως να γίνεται ζουμερή η μπριζόλα του και πώς περνά καλά με τους φίλους. Το menu περιορίζεται αυστηρά σε κρέας και μπύρες (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Σαλάτες και λαχανικά δεν έχουν θέση στην περίπτωση αυτή
  7. Μοντελισμός: Αν θέλετε να μείνουν απασχολημένοι για αρκετή ώρα, τι πιο υπέροχο από το να ασχοληθούν με τον μοντελισμό. Τρελαίνονται να δημιουργούν μαζί αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή φιγούρες. Σίγουρα ο γιος θα τρελαθεί και πιθανότατα μπορεί να εξελίξει τον μοντελισμό σε χόμπι.
Ανάλογα με την εποχή η λίστα με τις δραστηρίοτητες πατέρα γιου αλλάζει. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορούν να πάνε για ψάρεμα ή για camping οι δύο τους. Το θέμα είναι πως γνωρίζουν πως να περνούν καλά και το διασκεδάζουν. Ενθαρρύνετε τους να το κάνουν όσο πιο συχνά γίνεται!