REAL LIFE FAMILY MATTERS

8 πράγματα που δεν κακομαθαίνουν τα παιδιά


17 Νοεμβρίου 2014

Οι γονείς είναι εκείνοι που κατηγορούνται πρώτοι για τα κακομαθημένα παιδιά. Όμως, κανένας γονιός δεν θέλει να κακομάθει τα παιδιά του. Είναι πρόθυμος να του κάνει τα χατίρια από αγάπη, ενδιαφέρον ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Απ΄την άλλη τα παιδιά ερμηνεύουν την καλή πρόθεση ως τρόπο ζωής. Εφευρίσκουν λοιπόν τρόπους για να δοκιμάζουν τα όριά τους και να παίρνουν τελικά αυτό που θέλουν. Οι γονείς λοιπόν θα ήταν καλό να υιοθετήσουν τους παρακάτω τρόπους:

  1. Πείτε όχι. Όταν ένας γονιός λέει “όχι”, διδάσκει στο παιδί την ικανότητα να αισθάνεται ασφαλές με τον εαυτό του, με τις παρορμήσεις του, με τα όριά του. Προσοχή! έχει διαφορά το να θέσετε σαφή όρια στα παιδιά σας από το να τα βομβαρδίζετε όλη μέρα με «μη». Τα μικρά ζουν σε μικρά διαμερίσματα και μόνο ο ζωτικός τους χώρος φτάνει για να περιορίσει την έμφυτη διάθεσή τους για εξερεύνηση. Τα επαναλαμβανόμενα «μη, πας εκεί», «μην το αγγίζεις αυτό», «μην ανέβεις εκεί» φοβίζουν τα παιδιά καθιστώντας τα άβουλα όντα. Από την άλλη, τα όρια τα βοηθούν να νιώσουν ασφάλεια.
  2. "Μιλήστε" τους μέσω των πράξεων σας για την ευγνωμοσύνη: Μπορεί να του μάθατε ότι είναι σωστό να λέει ‘ευχαριστώ’ και ‘παρακαλώ’ αλλά μπορείτε να κάνετε κι ένα βήμα παραπάνω. Δείξτε του πώς να εκτιμά όσα του προσφέρονται και να το δείχνει. Τα παιδιά που εκφράζουν ευγνωμοσύνη, είναι πιο φιλικά, πιο ευγενικά και πιο ενθουσιώδη. Κατανοούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων, μπαίνουν στη θέση τους και συνειδητοποιούν πως κάποιος μπορεί να κάνει κάτι καλό, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται ή πρέπει.
  3. Να είστε καλό πρότυπο: Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά μαθαίνουν απ΄όσα κάνετε και όχι απ΄όσα λέτε. Αν λοιπόν θέλετε να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής τότε ξεκινήστε να το ακολουθείτε.
  4. Μην είστε υπερπροστατευτικοί: Μέσα σε ορισμένα πλαίσια δεν είναι και τόσο σκληρό για τα παιδιά να μάθουν ότι η ζωή κάποιες φορές δεν είναι δίκαιη και ίσως βιώσουν κάποιες απογοητεύσεις. Πρέπει να μάθουν ότι τα λάθη είναι ένας τρόπος να εξελιχθούν και να μάθουν μέσα από αυτά.
  5. Μην αγοράζετε πολλά παιχνίδια: Ο χρόνος δεν αναπληρώνεται με παιχνίδια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τους γονείς τους. Αν παρατηρήσετε τα μικρά σας παίζουν με ένα το πολύ δύο παιχνίδια. Ξεχωρίζουν τα αγαπημένα τους και τα υπόλοιπα τα αφήνουν στην άκρη.
  6. Η γιαγιά και ο παππούς μπορεί να τα κακομάθουν, αφού θεωρείται ότι είναι και λίγο ο φυσικός τους ρόλος. Εξηγήστε τους τον τρόπο διαπαιδαγώγησης που έχετε επιλέξει και ζητήστε τη βοήθειά τους να το επιτύχουν. Ο καλύτερος τρόπος να τα ΄κακομάθουν’ όταν θέλουν, είναι αφιερώνοντας χρόνο και αγάπη, όχι παιχνίδια και γλυκά!
  7. Μάθετε στα παιδιά σας την αξία των χρημάτων: Εάν τους μάθετε να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους σε μικρή ηλικία, θα θέσετε δυνατές βάσεις για την οικονομική διαχείριση που θα κάνουν ως ενήλικοι.
  8.  Μοιραστείτε την ιστορία σας. Πείτε στα παιδιά σας πώς ακολουθήσατε την καριέρα που επιλέξατε, πώς βρήκατε την πρώτη σας δουλειά και πώς βγάζετε χρήματα. Έτσι θα εκτιμήσουν περισσότερο όσα τους δίνονται.