REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πού διαφέρει το παιχνίδι στη φύση;


28 Νοεμβρίου 2014

child-amongst-the-unfurling-leaves-of-ferns-c2a9ntpl-john-millar1.jpg

Το παιχνίδι για τα παιδιά σημαίνει πολλά και για την ακρίβεια πολλά παραπάνω απ΄αυτό που νομίζουν οι γονείς. Μέσα απ΄αυτό τα μικρά μεγαλώνουν και καλλιεργούν όλες εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους.

Το παιχνίδι ικανοποιεί πολλές ανάγκες και παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξή των παιδιών. Μέσα από αυτό ικανοποιούν την περιέργειά τους, εξερευνούν και ανακαλύπτουν, πειραματίζονται και μαθαίνουν. Παράλληλα, το παιχνίδι ενισχύει την ανάπτυξη των αισθήσεων, τις αντιληπτικές ικανότητες και τις φυσικές δεξιότητες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για να επεκτείνουν τις πνευματικές τους δεξιότητες, να ενισχύσουν την κοινωνική τους ανάπτυξη και τη δημιουργικότητά τους. Καμιά άλλη δραστηριότητα δεν είναι σαν το παιχνίδι. Και αυτό γιατί συχνά το παιχνίδι δεν έχει κάποιο σκοπό πέρα από το ίδιο το παιχνίδι – ικανοποιεί τα παιδί από μόνο του.

Εύκολα, λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του στη ζωή των παιδιών. Το ζητούμενο όμως είναι πως το παιχνίδι στη φύση διαφέρει.  Το παιχνίδι στη γειτονιά, στο πάρκο, στις κούνιες, στο χωριό, στην ύπαιθρο είναι το καλύτερο των μικρών σας. Γιατί πολύ απλά έχουν την ελευθερία να επεξεργαστούν πολλά περισσότερα ερεθίσματα και να την αυτονομία να αντιδράσουν σ΄αυτά. Έτσι, μπορούν να σκαρφαλώσουν, να τρέξουν, να ανακαλύψουν πράγματα στη φύση, να νιώσουν τον αέρα στο πρόσωπό τους.

Δυστυχώς, σήμερα τα παιδιά έχουν μάθει να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κάτι που μοιάζει περισσότερο με συνθήκες κάποιου πειράματος παρά με φυσιολογική ανάπτυξη. Στερούνται την αυθόρμητη προσαρμογή σε ένα φυσικό, ελεύθερο περιβάλλον μη διαμορφωμένο. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα της εποχής. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που δεν είναι οικείο και δεν έχουν τα παιχνίδια τους για να παίξουν αλλά πρέπει να βρουν μόνα τους τρόπους να διασκεδάσουν. Κατά πόσο μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες αυτές;

Το παιχνίδι σε έναν ελεύθερο χώρο δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν με όλο τους το είναι εντυπώσεις και αισθήσεις από το περιβάλλον. Ο εξωτερικός χώρος μοιάζει διαφορετικός όταν έχει συννεφιά και διαφορετικός όταν ο ήλιος λάμπει, είναι διαφορετικός όταν είναι μέρα και διαφορετικός όταν σουρουπώνει. Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη του χώρου, του χρόνου, του προσανατολισμού – αυτό με τη σειρά του προκαλεί αντίστοιχες διεργασίες καθώς το παιδί εξοικειώνεται με ποικιλία ερεθισμάτων. Δίνει διαφορετικές ευκαιρίες στο παιδί για ελεύθερη έκφραση και ανακάλυψη. 

Επιπλέον το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν καινούριους φίλους. Το παιχνίδι στην ύπαιθρο είναι σίγουρα λιγότερο δομημένο από ό,τι στους εσωτερικούς χώρους, και αυτό δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αλληλεπιδρούν περισσότερο μεταξύ τους χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι κοινωνικοποιούνται.

Τα παιδιά που παίζουν έξω έχουν την ευκαιρία να τρέξουν και να αθληθούν. Γεγονός που τα βοηθά να μειώσουν το άγχος και την ένταση τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, μειώνει την πίεση και δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και στο πνεύμα.

Για το λόγο αυτό, προτιμήστε όποτε είναι εφικτό να πηγαίνετε με τα παιδιά σας κάπου έξω. Μπορείτε να βρείτε εδώ μερικές ιδέες για διασκέδαση στη φύση!