REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν τα παιδιά βλέπουν εφιάλτες...


23 Ιανουαρίου 2015

Τα παιδιά συχνά ρωτούν τους γονείς τους γιατί βλέπουν όνειρα. Τι ονειρεύονται όμως τα παιδιά;

Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά απολαμβάνουν τα όνειρά τους και τους αρέσει να μιλούν γι’αυτά, ακόμη και αν πρόκειται για τραυματικά όνειρα. Συμβαίνει, παιδιά νηπιακής ηλικίας να συγχέουν τις πραγματικές εμπειρίες τους με τα όνειρά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ ζωντανά και σε μεγάλο βαθμό «πραγματικά». Εξάλλου, ο Freud υποστήριζε πως τα όνειρα είναι μια μορφή ικανοποίησης των επιθυμιών μας.

Ωστόσο, τα παιδικά όνειρα δεν είναι πάντα ευχάριστα, συγκεκριμένα το 25% των ονείρων είναι εφιάλτες. Περιλαμβάνουν, τέρατα, περίεργα πλάσματα και μεγάλα ζώα. Αυτό συμβαίνει γιατί καθημερινά δέχονται πληροφορίες και υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουν και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ερμηνεύσουν. Στον ύπνο τους, λοιπόν, γίνεται η αποτύπωση των καθημερινών τους παραστάσεων και των εμπειριών, που πολλές φορές παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις. Φυσικά, τα άσχημα παιδικά όνειρα μειώνονται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους.

Μέχρι τότε πως μπορεί  ο γονιός να βοηθήσει το παιδί που έχει εφιάλτες;

Αρχικά, αυτό που είναι κοινό στις δυσάρεστες καταστάσεις και στις διαταραχές είναι το άγχος. Ο γονέας λοιπόν θα πρέπει όχι μόνο να καθησυχάσει το παιδί την ώρα που βλέπει το άσχημο όνειρο αλλά και να το βοηθήσει να απαλλαγεί από αυτό που το φοβίζει. Αυτό απαιτεί μια γενικότερη παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού κατά τη διάρκεια της μέρας. Τι σημαίνει αυτό; Το είδος των ονείρων που βλέπει κάθε παιδί επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον του. Συνεπώς, μια ερώτηση «μήπως υπάρχει κάτι που σε στεναχωρεί;» δεν είναι επαρκής, καθώς το παιδί μπορεί να φοβάται να μιλήσει ή ακόμα να μην γνωρίζει τι του προκαλεί φόβο. Για το λόγο αυτό, μόνο η προσεκτική παρατήρηση των ανησυχιών του και γενικότερα των προβλημάτων που το απασχολούν στο σπίτι, το σχολείο, με τους φίλους του ή ακόμα και με εσάς θα σας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ταλαιπωρεί και αγχώνει το παιδί σας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο ανησυχητικό πρόβλημα αλλά οι εφιάλτες οφείλονται στην ηλικία του παιδιού, τότε πρέπει να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα όπου θα νιώθει ασφάλεια. Μπορείτε να του διαβάσετε μια χαρούμενη ιστορία ή να μιλήσετε για την μέρα του, αν πέρασε όμορφα, αν υπάρχει κάτι που θέλει να μοιραστεί μαζί σας. Ευχηθείτε του όνειρα γλύκα και πως θα είστε πάντα κοντά του αν χρειαστεί κάτι.