REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το νέο του αδελφάκι


12 Μαρτίου 2015

Ένα νέο αδερφάκι μπορεί να επηρεάσει την οικογένεια σας και κυρίως τα συναισθήματα του πρωτότοκου παιδιού σας. Φέρνοντας στο σπίτι για δεύτερη φορά ένα μωρό, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά από ό,τι την πρώτη φορά. Προφανώς με το πρώτο σας παιδί εστιάσατε την προσοχή στο πώς να το φροντίσετε, όμως με το δεύτερο, οι πιθανότητες να αναρωτιέστε, πως θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί, είναι μεγαλύτερες. Αλλά, αν προετοιμάσετε σωστά το έδαφος, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Ξεκινήστε μιλώντας στο μεγαλύτερο παιδί σας, σχετικά με την άφιξη του νέου μέλους. Δείξτε του τη κοιλιά σας που μεγαλώνει και ζητήστε του να σας βοηθήσει στις προετοιμασίες για τον ερχομό του νέου αδερφού ή αδερφής. Εξηγήστε ότι το νέο μωρό δεν θα μπορεί στην αρχή να παίζει μαζί του, γιατί θα θέλει μόνο να τρώει και να κοιμάται. Μεγαλώνοντας όμως, θα μπορούν να πηγαίνουν βόλτες και να παίζουν μαζί όλα τα παιχνίδια. Επίσης, αν χρειαστεί να κάνετε διάφορες αλλαγές στο παιδικό δωμάτιο, προσπαθήστε να τις κάνετε αρκετό καιρό πριν τον ερχομό του μωρού, για να αποφευχθούν τυχόν αισθήματα εχθρότητας. Τι θα συμβεί αν το μεγαλύτερο παιδί σας εξακολουθεί να χρειάζεται την κούνια; Εφόσον δεν μπορείτε να αγοράσετε μια καινούρια, βρείτε άλλες λύσεις ύπνου για τον νέο αδερφάκι. Δεν χρειάζεται να μετακινήσετε το πρώτο σας παιδί από τη κούνια του, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καλαθάκι για τους πρώτους μήνες, και σταδιακά να βάλετε το πρωτότοκο παιδί σε κανονικό κρεβάτι.

Μπορείτε επίσης, να βοηθήσετε στην εξοικείωση του παιδιού σας με μωρά, αγοράζοντας του μια κούκλα μωρό και επιδεικνύοντας κατάλληλους χειρισμούς, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα, ότι η εποπτεία των ενηλίκων απαιτείται πάντα, όταν πρόκειται για το πραγματικό αδερφάκι του. Άλλα σημαντικά μαθήματα περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή άγαρμπων κινήσεων στο προσωπάκι του μωρού. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος για να μάθει το παιδί πώς να συμπεριφέρεται στον κόσμο. Επιπλέον, μπορείτε να κοιτάξετε βιβλία με εικόνες για βρέφη και ταυτόχρονα να μιλήσετε στο παιδί σας, για τη νέα άφιξη.

Για μερικά παιδιά, η σκέψη ενός νέου μωρού μπορεί να είναι πιο απειλητική, από ό,τι συναρπαστική. Εάν το παιδί σας ανησυχεί, ότι θα χάσει τη προσοχή και την αγάπη που του είχατε μέχρι τώρα, διαβεβαιώστε του, ότι το αγαπάτε πάρα πολύ και θα νιώθετε πάντα έτσι. Εξηγήστε του, ότι τα συναισθήματα σας για εκείνο δεν πρόκειται να αλλάξουν, ακόμα και όταν φτάσει το νέο του αδερφάκι. Επίσης, η καλύτερη προετοιμασία είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας, ότι θα έχει ένα νέο ρόλο στην οικογένεια, ως μεγαλύτερος/η αδελφός/η. Μιλήστε του για το νέο μωρό, αποκαλώντας τον «μικρό αδελφό σας» αντί για «νέο μωρό της μαμάς», προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα, που χρησιμοποιεί το παιδί σας ως σημείο αναφοράς.

Αυτές οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με ένα μεγαλύτερο παιδί και ένα νέο μωρό, μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστικές και αγχωτικές. Όμως δεν πρέπει να απογοητεύεστε, γιατί δίνοντας λίγο χρόνο σε εσάς και στο μεγαλύτερο παιδί σας, όλα θα ισορροπήσουν και θα πάρετε και πάλι τον έλεγχο.