REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν τα παιδιά λένε ψέματα


17 Μαΐου 2015

ff691cf93c875e1e4f45036f611d3afdκαθεα.jpg

Αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι ειλικρινή μαζί τους και μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε τιμωρία, για να τα αποτρέψουν να λένε ψέματα. Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, η απειλή της τιμωρίας μπορεί να οδηγήσει μόνο στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ως γονείς προσπαθείτε να πετύχετε.

Σε μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, αξιολογήθηκαν 372 παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 8 ετών,  για να δούνε τον λόγο που λένε ψέματα. Οι ερευνητές άφησαν κάθε παιδί μόνο του σε ένα δωμάτιο για ένα λεπτό και του ζήτησαν να μην κρυφοκοιτάζει ένα παιχνίδι, το οποίο έμεινε σε ένα τραπέζι πίσω τους. Μια κρυφή κάμερα συνέλαβε τι έκαναν τα παιδιά, και όταν οι ερευνητές επέστρεψαν στο δωμάτιο, τους ζήτησαν να πούνε αν γυρίσανε να κοιτάξουν το παιχνίδι ή όχι. Περίπου τα 2/3 από τα παιδιά είπε ψέματα, ενώ σε πιο παλιές μελέτες τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ειλικρινή. Ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ό,τι τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να πουν την αλήθεια, όταν φοβόντουσαν, ότι θα τιμωρηθούν για τα ψέματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια στα παιδιά;

Ρυθμίστε τα πρότυπα νωρίς. Μιλήστε στα παιδιά σας, σχετικά με το γιατί η ειλικρίνεια είναι σημαντική. Τα πιο μικρά έχουν την τάση να θέλουν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους και άλλους ενήλικες, ενώ τα μεγαλύτερα είναι πιο πιθανό να επηρεάζονται από εσωτερικούς παράγοντες. Άρα στα μικρότερα εξηγήστε ότι θα είστε πολύ χαρούμενοι, αν σας λένε την αλήθεια. Ενώ στα μεγαλύτερα τονίστε τους ό,τι θα νιώθουν πιο όμορφα, όταν λένε την αλήθεια, ακόμα και αν αυτό δεν τους ευχαριστεί. Είναι σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά σας για την ειλικρίνεια και τα οφέλη του να είναι κάποιος ειλικρινής.

Να θυμάστε ότι το θετικό κίνητρο φέρνει αποτελέσματα. Μιλώντας για τα κακά πράγματα που μπορούν να συμβούν, όταν λένε ψέματα, δεν είναι αρκετό. Τα παιδιά το ξέρουν ήδη. Αντ΄αυτού, επικεντρωθείτε στο καλό που μπορεί να αποκομίσουν λέγοντας την αλήθεια.  Εξηγήστε τους ότι, θα είστε και οι δύο πιο ευτυχισμένοι και ότι η αλήθεια θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη σας και θα κάνει τη σχέση σας, ακόμη ισχυρότερη.