Πώς να δείξετε στο παιδί σας κάθε στιγμή την αγάπη σας

Σάββατο, 23 Μαΐου 2015
96542a6cf6f169e887f20ac5ca503f29καθετα.jpg

Είμαστε τόσο απασχολημένοι, που μερικές φορές ξεχνάμε να κάνουμε κάποια σημαντικά πράγματα, όπως να περάσουμε περισσότερο χρόνο με το παιδί μας και να του εκφράσουμε την αγάπη μας. Κι όμως, το να δείξετε την απέραντη αγάπη που έχετε στο μικρό σας, δεν είναι δύσκολο, ακόμα και αν το ωράριο σας είναι φορτωμένο. Υπάρχουν μικροί αλλά, σημαντικοί τρόποι που μπορείτε να πείτε "Σ΄αγαπώ" σε καθημερινή βάση.

Κάντε του συχνά αγκαλιές. Γνωρίζετε το παλιό ρητό σχετικά με τις πράξεις που «μιλούν» πιο δυνατά από τα λόγια; Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε να αγκαλιάσετε το παιδί σας, ακόμα και όταν λέτε γεια. Μερικοί γονείς μπορεί να το κάνουν φυσικά αυτό χωρίς σκέψη, αλλά άλλοι - ίσως επειδή δεν μεγάλωσαν με γονείς που τους αγκαλιάζανε τακτικά - μπορεί να μην το κάνουν κάθε μέρα. Είναι μια μικρή χειρονομία, αλλά σημαίνει πολλά για το παιδί σας.

Φάτε μαζί. Οι έρευνες δείχνουν, ότι όταν κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι, προσφέρει πολλά οφέλη στο παιδί, συμπεριλαμβανομένων του μειωμένου κινδύνου κατάχρησης ουσιών, υψηλότερους βαθμούς και την καλύτερη αυτοεκτίμηση. Το γεύμα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενημερωθείτε για την ημέρα που είχε το μικρό σας και να μιλήσετε  για κάτι που θα μπορούσε να το απασχολεί. Αν δεν μπορείτε να φάτε μαζί το μεσημέρι, τότε καθίστε στο τραπέζι το βράδυ ή το πρωί.

Οργανώστε δραστηριότητες που θα απολαύσετε τα Σαββατοκύριακα. Είτε πρόκειται για ένα πικ-νικ, πεζοπορία, ένα ταξίδι στο μουσείο, ή απλά παρακολουθήσετε μια ταινία, το σημαντικό είναι να σχεδιάσετε κάτι μαζί με το παιδί σας.

Δώστε στο παιδί σας την πλήρη προσοχή σας. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά παρατηρούν τους γονείς τους που μιλάνε συνέχεια στο τηλέφωνο, αντί να δίνουν προσοχή σε εκείνα. Όταν το παιδί σας θέλει να σας μιλήσει για κάτι, να παραμερίσετε το τηλέφωνό σας ή ότι άλλο κάνετε και να το ακούσετε. Βέβαια, μερικές φορές  μπορεί, να το παρακάνει και να ζητάει συνέχεια τη προσοχή σας, τα όρια θα τα θέσετε εσείς.

Κάντε παρατηρήσεις στο παιδί σας, αλλά με πολλή αγάπη και κατανόηση. Αν θέλετε ένα παιδί να πειθαρχήσει, δεν χρειάζονται φωνές ή τιμωρίες, απλά δείξετε του πώς να κάνει καλύτερες επιλογές. Όταν έχετε το χρόνο να διδάξετε στο παιδί σας τι είναι και τι δεν είναι καλό, δείχνετε ότι νοιάζεστε για εκείνο και πως το αγαπάτε πραγματικά.

Όποιος και αν είναι ο τρόπος, εσείς θα αποφασίσετε πώς να εκφράσετε στο παιδί σας τί αισθάνεστε για εκείνο. Αλλά, φροντίστε να το κάνετε καθημερινά! Γιατί οι ευκαιρίες μπορούν γρήγορα να χαθούν.