REAL LIFE FAMILY MATTERS

Tips για να επικοινωνείτε με το παιδί σας


14 Ιουνίου 2015

bfd810c8573315dbb10ddf8aa81d2642καθετα.jpg

Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο για όλες τις σχέσεις, φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές. Όταν μάθουμε να επικοινωνούμε, θα μπορέσουμε να λύνουμε πολλά προβλήματα που μας απασχολούν. Φανταστείτε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία με τα παιδιά σας και συνάμα πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί. Για να μπορέσετε να μιλήσετε στα παιδιά σας και να βρείτε ανταπόκριση, υπάρχουν συγκεκριμένα «πρέπει» και «δεν πρέπει», που θα κάνουν την επικοινωνία γονέα-παιδιού εύκολη και αποτελεσματική.

Να δίνετε τη πλήρη προσοχή σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν συζητάτε κάτι σοβαρό με το παιδί σας. Αν θέλετε να έχετε μια ουσιαστική επικοινωνία μαζί του, δώστε όλη σας τη προσοχή σε εκείνο και στη συζήτηση σας, απενεργοποιώντας τα κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση και άλλες συσκευές. Διαλέξτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι και μιλήστε με το μικρό σας.

Μη κάνετε στο παιδί σας κοινότυπες ερωτήσεις. Αν για παράδειγμα το ρωτήσετε «Πώς ήταν το σχολείο;» κατά πάσα πιθανότητα θα σας δώσει μια μονολεκτική απάντηση όπως, «Καλά». Αλλά, αν το ρωτήσετε, «Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που συνέβη στο σχολείο σήμερα;» ή «Ποιο ήταν το πιο περίεργο πράγμα που είδατε σήμερα;» είναι πιθανό να πάρετε πιο λεπτομερείς απαντήσεις.

Αν θέλετε να έχετε μια ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί σας, τότε να μην έχετε νεύρα, αντ αυτού να μιλάτε με ηρεμία, ακόμα και εάν σας έχει εκνευρίσει. Όταν δεν είστε νευριασμένοι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και να κατανοήσετε το μικρό σας.

Να εκφράζετε την άποψη σας, αλλά με σεβασμό. Ακόμα και αν διαφωνείτε δεν χρειάζεται να το δείχνετε με θυμό και να προσβάλετε το παιδί σας. Κρατήστε χαμηλούς τόνους και ακούστε την άποψη του.

Μήπως δεν αφήνετε το παιδί σας να τελειώσει αυτό που θέλει να πει; Μπείτε στη θέση του μικρού σας και σκεφτείτε, ότι δεν θα θέλατε να σας διακόπτουν όταν προσπαθείτε να εξηγήσετε ή να εκφράσετε τη γνώμη σας. Δείξτε στο παιδί σας την ίδια ευγένεια και σεβασμό που θα θέλατε για τον εαυτό σας. Διδάξτε του πώς να είναι ένας καλός ακροατής, δίνοντας του το χρόνο που χρειάζεται, για να σας εκφράσει τα συναισθήματα του και τις σκέψεις του.