REAL LIFE FAMILY MATTERS

Υπάρχει όριο στον θηλασμό ή όχι;


15 Ιουνίου 2015

2e363838f98037aef07e59dd3940062f.jpg

Ως νέοι γονείς, θέλετε να δώσετε στο παιδί σας το καλύτερο. Και δεδομένου τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει, ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό σας, δικαιολογημένα θέλετε να θηλάσετε όσο περισσότερο μπορείτε. Ωστόσο, σίγουρα διερωτάστε, πότε θα πρέπει τελικά να απογαλακτιστεί από το στήθος το μωρό σας και να πίνει το γάλα εμπορίου. Καθώς λοιπόν, περνάτε σε αυτό το ανεξερεύνητο έδαφος, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες πληροφορίες ως οδηγό σας.

Πότε να απογαλακτιστεί;

Δεν υπάρχει καμία μαγική ηλικία, που θα πρέπει να απογαλακτιστεί το παιδί σας από τον θηλασμό. Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προσφέρει τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Ένα παιδί θα πρέπει να λάβει το μητρικό γάλα ως αποκλειστική πηγή διατροφής για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, που ακολουθείται από μία βαθμιαία εισαγωγή στερεών τροφίμων από 6-12 μήνες.
  • Συνεχίστε το θηλασμό για τους πρώτους 12 μήνες της ζωής.
  • Μετά από τους 12 μήνες, συνεχίστε  τον θηλασμό για όσο διάστημα είναι επιθυμητό αμοιβαία από τη μητέρα και το μωρό.
  • Μετά το πρώτο έτος, τα μωρά μπορεί να αρχίσουν το πόσιμο πλήρες αγελαδινό γάλα.
  • Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά, στις μητέρες να θηλάζουν για τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής ενός παιδιού.

Με τις παραπάνω συστάσεις κατά νου, εσείς θα αποφασίσετε πότε είστε και οι δύο έτοιμοι για να τη περίοδο του απογαλακτισμού από το στήθος. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται σταδιακά και απαιτεί υπομονή και κατανόηση. Πολλές μαμάδες επιλέγουν να σταματήσουν τον θηλασμό, όταν το μικρό τους περάσει τα πρώτα του γενέθλια. Άλλες επιλέγουν να θηλάσουν περισσότερο από ένα έτος. Η επέκταση του θηλασμού είναι μια υγιής και λογική επιλογή, για τις μητέρες και για τα παιδιά, εφόσον δεν είναι κανένας από τους δύο έτοιμος να τον σταματήσει. Επίσης, κάποιες μαμάδες επηρεάζονται από την επιστροφή στην εργασία, την υγεία ή απλά από μια αίσθηση, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Πώς να απογαλακτιστεί το μωρό μου;

Ο απογαλακτισμός δεν πρέπει να είναι όλα ή τίποτα. Μερικές γυναίκες επιλέγουν, να σταματήσουν τον θηλασμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και θηλάζουν τη νύχτα, ανάλογα με την κατάσταση της εργασίας τους και το πρόγραμμά τους. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν την ευκαιρία να απογαλακτίσουν το παιδί τους πιο ομαλά. Επίσης, όταν το παιδί αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, θηλάζει όλο και λιγότερο, ώσπου στο τέλος το κόβει εντελώς. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι τα βρέφη άνω των 6 μηνών θα πρέπει να έχουν και στερεά τρόφιμα, καθώς και το μητρικό γάλα. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι, μετά από το πρώτο χρόνο, από μόνο του το μητρικό γάλα δεν παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μικρό σας για να αναπτυχθεί, άρα η εισαγωγή στερεάς τροφής είναι απαραίτητη.

Τέλος, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η περίοδος του απαγαλακτισμού θέλει χρόνο και υπομονή, μέχρι να προσαρμοστεί το μωρό σας στις καινούριες συνήθειες και να αρχίσει να εξερευνά τον κόσμο των τροφίμων.