REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πανελλήνιες: Πώς αντιμετωπίζουμε μια ενδεχόμενη αποτυχία;


23 Ιουνίου 2015

4f3f23f057f6a49d68c8c27fcf77b2e8-okaurta.jpg

Ο φόβος της αποτυχίας συνδέεται άμεσα με την αυτοεκτίμηση. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι μπορεί να θέσουν τους εαυτούς τους  σε απίστευτες ψυχολογικές μηχανορραφίες, προκειμένου να αποφευχθεί η αποτυχία και να διατηρήσουν την αίσθηση, ότι αξίζουν. Και επειδή βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων και δυστυχώς μερικά παιδιά δεν θα περάσουν στη σχολή που θέλουν, οι γονείς πρέπει να είναι προσεχτικοί με το πώς θα χειριστούν τη κατάσταση. Γιατί μην ξεχνάτε, ότι οι έφηβοι δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με την αποτυχία και την απογοήτευση, άρα είναι δύσκολο και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα που νιώθουν σε τέτοιες καταστάσεις. Γι αυτό και μια αποτυχία στις πανελλήνιες μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και να τους κόψει τα όνειρα και την ελπίδα. Όμως, θα πρέπει να είναι έτσι; Και η απάντηση είναι: όχι φυσικά! Η επιτυχία δεν κρίνεται μόνο από τη σημερινή ημέρα, αλλά είναι ένας μακρύς δρόμος που χρειάζεται μια συνεχή προσπάθεια και ένα όραμα.

Όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, πάρα πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν βιώσει πολλές αποτυχίες και έχουν συναντήσει δυσκολίες, μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία και να αποκτήσουν τον στόχο τους. Δεν το έβαλαν ποτέ κάτω και κάθε φορά που αντιμετώπιζαν ένα εμπόδιο, γινόντουσαν και πιο δυνατοί. Γι αυτό και πρέπει να δώσετε στους έφηβους κουράγιο, ακόμα και εάν δεν μπορέσουν να κατακτήσουν τους στόχους τους. Δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσετε υπερβολικά, αν το παιδί σας δεν περάσει στη σχολή που ήθελε, ούτε φυσικά να το δείτε σαν  ένα ασήμαντο γεγονός. Αντιμετωπίστε την ενδεχόμενη αποτυχία στο μέτρο που της αρμόζει. Εξάλλου όλοι αξίζουν μια δεύτερη ακόμα και τρίτη ευκαιρία, αρκεί πραγματικά να το θέλουν. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε τον όρο αποτυχία συνέχεια, διότι είναι μια βαριά λέξη, όχι μόνο για τους έφηβους αλλά και για τους μεγάλους. Δίνει στο παιδί την αίσθηση, ότι αν δεν μπει σε ένα πανεπιστήμιο, δεν αξίζει τίποτε, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Επιπλέον, όλοι πρέπει να έχετε υπόψη, ότι η ζωή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στις πανελλήνιες και αν ένα παιδί θέλει να προσπαθήσει ξανά, τότε είναι καλό να του δοθεί η ευκαιρία. Αν όμως, δεν έχει πλέον τη ψυχική δύναμη ή δεν μπορεί να διαβάσει για να μπει σε μια σχολή, τότε είναι καλό να στραφείτε και εσείς ως γονείς αλλά και το παιδί σε πιο ρεαλιστικές προτάσεις.

Βοηθήστε λοιπόν, τα παιδιά σας να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να ανακαλύψουν τί πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και τί θα τους κάνει ευτυχισμένους. Μια πόρτα έκλεισε, αλλά προσωρινά! Σημασία έχει η συνέχεια!