REAL LIFE FAMILY MATTERS

Κάπνισμα και παιδιά: Ένα θέμα που μας αφορά όλους


9 Ιουλίου 2015

Οι κίνδυνοι του καπνού για την υγεία είναι γνωστές, αλλά τα παιδιά και οι έφηβοι συνεχίζουν να καπνίζουν. Στη πραγματικότητα το 90% όλων των ενήλικων καπνιστών άρχισαν, όταν ήταν παιδιά. Γι αυτό ως γονείς είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε, ότι οι νέοι κατανοούν τους κινδύνους του καπνίσματος. Πρέπει να καταλάβουν ότι, είναι η κύρια αιτία των θανάτων και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και πνευμονολογικά προβλήματα και άλλα πολλά. Εξηγώντας στα παιδιά τους κινδύνους, μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Ένα από τα κύρια προβλήματα με το κάπνισμα είναι ο εθισμός. Κάποιος μπορεί να εθιστεί στη νικοτίνη μέσα σε λίγες μέρες από την πρώτη χρήση του. Στην πραγματικότητα, η νικοτίνη του καπνού μπορεί να είναι τόσο εθιστική όσο η κοκαΐνη ή ηρωίνη. Τέλος, πολλές μελέτες δείχνουν, ότι όσοι καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, είναι πιο πιθανό να πειραματιστούν με τη μαριχουάνα, κοκαΐνη, ηρωίνη, ή άλλες παράνομες ναρκωτικές ουσίες.

Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν ένα είδος ανεξαρτησίας το τσιγάρο και ότι κάνουν την επανάσταση τους. Όμως, εσείς πρέπει να πάρετε τη κατάσταση στα χέρια σας και να καθιερώσετε ένα καλό θεμέλιο επικοινωνίας από νωρίς. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε την ευχέρεια να συζητήσετε μαζί τους, καθώς μεγαλώνουν, περίπλοκα ζητήματα, όπως το τσιγάρο. Είναι σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους του καπνού, από μικρή ηλικία, ώστε να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ρωτήστε τα να σας πούνε τη γνώμη τους για το κάπνισμα και να είστε υπομονετικοί ακροατές. Δείξτε ότι εκτιμάτε τις απόψεις τους και κάνετε έναν εποικοδομητικό διάλογο, χωρίς να νιώθουν ότι τα επικρίνετε. Εξηγείστε τους, ότι εκτός από την την υγεία, το τσιγάρο βλάπτει και την εξωτερική εμφάνιση, όπως, κιτρινίζει τα δόντια, οι καπνιστές δείχνουν πιο γερασμένοι από εκείνους που δεν καπνίζουν, τα ρούχα και η ανάσα μυρίζουν άσκημα, και πολλά άλλα που δεν θα μπορούν να αποφύγουν.

Τι πρέπει να προσέξετε για να καταλάβετε ότι το παιδί σας καπνίζει

Αν μυρίζουν καπνό τα ρούχα του, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά. Ρωτήστε το τον λόγο - ίσως κάπνιζαν μόνο οι φίλοι του ή απλά μπορεί να δοκίμασε ένα τσιγάρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει καπνιστής, από την άλλη μεριά αν κάνετε μια ήρεμη συζήτηση μαζί του, έχετε πολλές πιθανότητες να το αποτρέψετε από το να ξαναδοκιμάσει. Οι φωνές και οι υστερίες μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε, εκτός από τη μυρωδιά, είναι τα πρόσθετα σημάδια της χρήσης του καπνού, όπως ο βήχας, ερεθισμός του λαιμού, βραχνάδα, κακή αναπνοή, μειωμένη αθλητική απόδοση, λεκιασμένα δόντια, δυσκολία στην αναπνοή. Και αν τελικά αποκαλύψετε, ότι το παιδί σας καπνίζει, μιλήστε του ειλικρινά για αυτό το θέμα. Πολλές φορές, ένα παιδί δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει κατά πόσο οι τωρινές συμπεριφορές του, μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική του υγεία. Άρα, συζητήστε, πείτε τη γνώμη σας, αν και εσείς καπνίζετε παραδεχτείτε το λάθος σας και ρωτήστε το ανοιχτά εάν έχει δοκιμάσει ποτέ.