Θύματα εκφοβισμού τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση
23 Ιουλίου 2015
Μια έρευνα που έγινε στον Καναδά δείχνει, ότι τα μικρά παιδιά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση και ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εκφοβισμού. Επίσης, προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει αύξηση της θυματοποίησης σε παιδιά μεταξύ 5 και 10 ετών, που παρακολουθούσαν πάνω από 50 λεπτά τηλεόραση ημερησίως.
Όμως για πιο λόγο συμβαίνει το παραπάνω;
Είναι γεγονός ότι όσο πιο πολύ χρόνο περνάει ένα παιδί μπροστά στη τηλεόραση, τόσο πιο λίγο έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά. Τα παιχνίδια με συνομήλικους δεν είναι μόνο ένας τρόπος διασκέδασης, αλλά και μια ευκαιρία, ώστε το παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες, να μάθει να επιλύει τα διαπροσωπικά προβλήματα και να ελέγχει τα συναισθήματα του. Από την άλλη μεριά, οι πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη συνδέονται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο μετά το παιδί, να πέσει θύμα εκφοβισμού. Επίσης, ένα παιδί που βλέπει συνέχεια τηλεόραση, καθιστά πιο δύσκολη τη προσπάθεια των γονιών, να καταλάβουν, αν είναι δυσαρεστημένο από κάτι που μπορεί να του έτυχε.
Τί πρέπει να κάνετε;
Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα μωρά, θα πρέπει από νωρίς να προσπαθείτε ώστε να μην είναι μπροστά σε μια οθόνη, όπως υπολογιστή, τηλεόραση, smartphone. Αν το παιδί βρίσκεται στην ηλικία των 2 με 3 ετών και αντιλαμβάνεστε, ότι παρακολουθεί πολλές ώρες τηλεόραση, προσπαθήστε να του περιορίσετε το χρόνο, διότι σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι σωματικά δραστήριο. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά δεν κοινωνικοποιούνται πάντα τόσο εύκολα όσο οι ενήλικες, αλλά χρειάζονται χρόνο για να έρθουν σε επαφή με τους συνομηλίκους τους και για να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.
Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που στις ημέρες μας η τεχνολογία έχει γίνει μέρος της ζωής μας, δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά ανεξέλικτα και για ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Αντ αυτού πρέπει να τα μάθουμε να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με φειδώ και όταν είναι ανάγκη και όχι απλά για να περάσουν την ώρα τους.