REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν τα παιδιά είναι θύματα εκφοβισμού για το βάρος τους


25 Ιουλίου 2015

bullying-570-980x621καθετα.jpg

Ορισμένα παχύσαρκα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι περισσότερο από τα παραπανίσια κιλά, γιατί πολλά από αυτά τρομοκρατούνται από τους συνομηλίκους τους στο σχολείο. Σύμφωνα με μια μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής περισσότερα από 7.200 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού λόγω του βάρους τους. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν και κάποιες παλιές μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει, ότι τα παχύσαρκα παιδιά ασκούν εκφοβισμό στους άλλους, αντί να είναι εκείνα τα θύματα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυτά τα παιδιά ενδεχομένως είναι περισσότερο παρορμητικά από τα υπόλοιπα, γι αυτό και δείχνουν επιθετικές συμπεριφορές. Εξάλλου, η έλλειψη ελέγχου μπορεί να φαίνεται και στον τρόπο που διαχειρίζονται το φαγητό τους, δηλαδή τρώνε για συναισθηματικούς λόγους και όχι επειδή πεινάνε.

Παρόλα αυτά, συνήθως θύματα εκφοβισμού πέφτουν κυρίως τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά και αυτή η συμπεριφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Ο εκφοβισμός γίνεται συνήθως στο σχολείο και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σε μειωμένη αυτοπεποίθηση, σε αισθήματα αναξιότητας, αστάθειας και ακόμη και σε θυμό. Κάθε παιδί θα ανταποκριθεί στον εκφοβισμό με διαφορετικό τρόπο και εσείς ως γονείς  θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα, για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όταν βλέπετε το παιδί σας να τον κοροϊδεύουν για το βάρος του. Μια καλή επιλογή είναι να δώσετε έμφαση στις θετικές πτυχές του μικρού σας, ώστε να εξασφαλίσετε ότι αισθάνεται καλά για τον εαυτό του. Επίσης, μπορείτε να ενθαρρύνεται κάποια ταλέντα που ενδεχομένως έχει, όπως στη μουσική, στο θέατρο ή στη τέχνη, για να το βοηθήσετε να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη. Συνήθως ο εκφοβισμός γίνεται σε παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, κάτι που παρατηρείται σε όσα έχουν παραπάνω κιλά.  Εάν λοιπόν, το παιδί σας μπορέσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του μέσα από την τέχνη ή κάποια άλλη δραστηριότητα, θα είναι λιγότερο πιθανό να γίνει στόχος εκφοβισμού. Επίσης, εξηγήστε του, ότι τα πειράγματα και ο εκφοβισμός είναι πάντα λάθος και ρωτήστε το αν θέλετε να μιλήσετε με το δάσκαλο του, ώστε να του εξηγήσετε το πρόβλημα. Δώστε στο μικρό σας να καταλάβει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει διαφορετικό σωματότυπο. Σημασία δεν έχει πόσο ζυγίζουμε, αλλά αν είμαστε υγιείς.

Αν ο εκφοβισμός συνεχίζεται και βλέπετε, ότι το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο, μιλήστε με τον δάσκαλο του, για να παρέμβει και να λύσει το πρόβλημα. Είναι γενικά καλύτερο να αφήσετε τον εκπαιδευτή να χειριστεί τη κατάσταση, αντί να επικοινωνήσετε εσείς με τους γονείς και να αρχίσετε να τους φοβερίζετε.

Τέλος, ενώ μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει βάρος, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ο νταής φοβερίζει το μικρό σας επειδή στη πραγματικότητα έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά, θα πρέπει να δουλέψετε πάνω στη τόνωση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του μικρού σας, ανεξάρτητα από τα κιλά του.