Πώς να αλλάξετε συμπεριφορά στο παιδί σας

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015
f95bad9f8ca5d2986b3abe6f940784c1καθευα.jpg

Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, αντιδρά και συμπεριφέρεται διαφορετικά σε κάθε ερέθισμα. Ποια είναι όμως μια κανονική συμπεριφορά; Η κανονική συμπεριφορά εξαρτάται από την ηλικία και τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μια κανονική συμπεριφορά συνήθως καθορίζεται από το αν είναι κοινωνικά ανεκτή και από το αν ταιριάζει με τις προσδοκίες της οικογένειας. Εφόσον ξέρετε τι να περιμένετε από το παιδί σας σε κάθε ηλικία, θα μπορέσετε να αποφασίσετε αν η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική.

Αν διαπιστώνετε, ότι το μικρό σας συμπεριφέρεται άσκημα και θέλετε να το αλλάξετε αυτό, τότε πρέπει να το αγνοήσετε! Και αυτό γιατί τα παιδιά έχουν τη τάση να συνεχίζουν μια συμπεριφορά, όταν ανταμείβεται και να τη σταματάνε, όταν αγνοείται. Άρα η αντίδραση σας είναι σημαντική, γιατί θα σηματοδοτήσει αν το παιδί σταματήσει ή όχι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν ωστόσο επιμένει, τότε μπορείτε να του επιβάλλετε μια τιμωρία και να το επιβραβεύετε κάθε φορά που προσπαθεί να βελτιώσει τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Επίσης, όταν το παιδί σας αρχίσει να συμπεριφέρεται ανάρμοστα εξηγήστε του ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνει και ότι πρέπει να σταματήσει. Παραμείνετε ήρεμοι και μη δείχνετε θυμωμένοι.

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε μια καλή συμπεριφορά του παιδιού σας, τότε μπορείτε να το ανταμείψετε.  Αν για παράδειγμα δεν θέλει να πηγαίνει νωρίς για ύπνο, όταν κάποια στιγμή κάνει το σωστό, διαβάστε του ένα επιπλέον παραμύθι. Εξηγήστε του ότι κάθε φορά που θα κοιμάται την ώρα που πρέπει, θα του διαβάζετε δυο παραμύθια, αντί για ένα. Με αυτό τον τρόπο το παιδί επιλέγει αν θέλει ή όχι την ανταμοιβή που του προσφέρετε. Και να θυμάστε ότι όσο πιο πολύ συζητάτε μαζί του, τόσο του δίνετε να καταλάβει τα λάθη που κάνει και στο τέλος θα τα διορθώσει.