Το παιδί σας είναι η ζωή σας, είναι όλος σας ο κόσμος και μπορείτε να κάνετε τα πάντα για εκείνο. Όμως, κάποιες στιγμές μπορεί να γίνει ανυπάκουο και να κάνει τα νεύρα σας τσατάλια. Και τότε είναι που αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε για να σας ακούει και πώς θα ξέρετε αν αυτή η ανυπακοή είναι φυσιολογική; Διαβάζοντας τα παρακάτω, θα βρείτε απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Το πρώτο και το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς, είναι να ακούσουν. Σταματήστε να μιλάτε και ακούστε πραγματικά το παιδί σας. Αρχίστε να αναρωτιέστε, τι είναι αυτό που κάνει το μικρό σας ανυπάκουο. Ρωτήστε το να σας πει αυτό που αισθάνεται εκείνη τη στιγμή και βοηθήστε το να κατανοήσει τα συναισθήματα του. Συνήθως τα παιδιά που αγνοούνε τους γονείς του, είναι επειδή θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια τους ή μπορεί επίσης, να αναζητάνε περισσότερη ελευθερία. Προσπαθήστε να καταλάβετε, αν συμβαίνει και στο δικό σας παιδί κάτι από αυτά τα δύο, και λύστε το πρόβλημα με διάλογο, ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που το μικρό σας, νιώθει πιεσμένο; Μια καλή λύση είναι να το αφήσετε να κάνει τις δικές του επιλογές, που είναι κατάλληλες με την ηλικία του. Αλλά πρέπει επίσης, να θέσετε και κάποια όρια. Γιατί αν δεν νιώθει ότι υπάρχουν κανόνες, θα αρχίσει πάλι να είναι ανυπάκουο.
Εάν το παιδί σας είναι αγενές με τους υπόλοιπους, μπορεί αυτό να σημαίνει, ότι είναι θυμωμένο με κάτι άλλο. Συχνά τα παιδιά μετατοπίζουν το θυμό τους σε άλλα πράγματα και μπορεί να ενεργήσουν ή να μιλήσουν άσκημα σε κάποιον που δεν γνωρίζουν. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη περίπτωση; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να συζητήσετε μαζί του, για να μάθετε αυτό που το απασχολεί. Ρωτήστε το αν έγινε κάτι που το ενόχλησε, είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι. Αν δείτε ότι είναι θυμωμένο και δεν θέλει να σας απαντήσει, μη το πιέσετε, αλλά ρωτήστε το ξανά λίγο αργότερα, όταν θα έχει ηρεμήσει.
Τέλος, αν αναρωτιέστε πότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, τότε δείτε αν αυτή η ανυπακοή επηρεάζει αρνητικά το παιδί σας. Σε κάποιο βαθμό τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι φυσιολογικές, μέχρι κάποια ηλικία. Όμως, εφόσον αντιληφθείτε, ότι το μικρό σας έχει ξαφνικά προβλήματα στο σχολείο, με τους φίλους του ή ενεργεί περίεργα στο σπίτι, είναι καλό να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.