REAL LIFE FAMILY MATTERS

Η γλώσσα της εφηβικής κουλτούρας


22 Οκτωβρίου 2015

0abf1ed4eb96b959f0e59c067486c0a6καθευα.jpg

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο γλωσσικό τομέα κατά την εφηβεία είναι η λεγόμενη γλώσσα της εφηβικής κουλτούρας. Πρόκειται για ένα ειδικό λεξιλόγιο, ένα είδος argot που επινοείται και χρησιμοποιείται κυρίως από εφηβικές παρέες ,αλλά και γενικότερα από τους εφήβους. Οι ειδικές λέξεις και δράσεις αυτές είναι μέσο που δίνει τη δυνατότητα στους εφήβους να εκφράσουν καθετί που συμβάλλει στην ιδιαιτεροποίηση της εφηβικής κουλτούρας: να μεταδώσουν αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς, να εκφράσουν επιδοκιμασία και εχθρότητα, να ενισχύσουν επιλεκτικές αντιλήψεις και κατηγοριοποιήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος κ.ο.κ. Είναι ένα είδος ειδικού κώδικα επικοινωνίας που αποτελεί στοιχείο ταύτισης του ατόμου με την ομάδα και συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών της ομάδας. Κατά την εφηβεία η επιθυμία του ατόμου να γίνει αποδεκτό και να ταυτιστεί με την ομάδα των συνομηλίκων κορυφώνεται. Πρόθυμα λοιπόν ο έφηβος υιοθετεί και χρησιμοποιεί το ορισμένο ειδικό λεξιλόγιο και τη φρασεολογία που επικρατεί στην ομάδα. Γι αυτό κατά την εφηβεία η κατανόηση argot λέξεων και φράσεων αυξάνει σημαντικά και η χρήση τους γίνεται φαινόμενο επιδημικό.

Το ειδικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται κάθε φορά αναφέρεται σε θέματα που έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα για τη συγκεκριμένη εφηβική ομάδα. Όσο μεγαλύτερη είναι η σημασία που έχει ένα θέμα για την εφηβική ομάδα τόσο περισσότερα argot λέξεις αναφέρονται στο θέμα αυτό.

Υπάρχουν διάφορες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών ως προς τα θέματα που αναφέρονται οι argot λέξεις. Οι διάφορες αυτές αντανακλούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα  κάθε φύλου. Έτσι τα αγόρια αναφέρονται κυρίως σε πράγματα και όχι πρόσωπα (αυτοκίνητα, μηχανές, χρήματα) και στη διασκέδαση ενώ τα κορίτσια αναφέρονται σε πρόσωπα και στις μεταξύ τους σχέσεις (εμφάνιση, γοητεία, έρωτας, διαπροσωπικές σχέσεις).

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr