REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς να ενθαρρύνετε τις φιλίες του παιδιού στο Νηπιαγωγείο


6 Νοεμβρίου 2015

0c2b12931ef657adc7100e5e4dba7fffκαθ.jpg

Τα περισσότερα παιδιά των πόλεων ζουν σε διαμερίσματα. Ο περιορισμένος χώρος περιορίζει και την έκφραση των παιδιών, που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους, επισημαίνει η Χρύσα Γουλή-Σταμόγιαννου, Νηπιαγωγός, M.Ed. Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παιδική χαρά, για παράδειγμα, αποτελεί έναν καλό τρόπο εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης του παιδιού σας, αλλά και μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να γνωριστείτε με άλλους γονείς και να ανταλλάξετε απόψεις και εμπειρίες. Όμως, οι καθημερινοί εργασιακοί ρυθμοί καθιστούν ακόμα δυσκολότερο να πηγαίνετε όσο συχνά θα το επιθυμούσατε, ιδιαίτερα όταν ο καιρός δεν είναι καλός.

Τώρα που το παιδί σας πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει περισσότερους φίλους. Από αυτή την ηλικία οι φιλίες αρχίζουν να αποκτούν αξία, νόημα και σημαντική θέση στη ζωή των παιδιών. Θα παρατηρήσετε, λοιπόν, ότι το παιδί σας θα αρχίζει να τις αποζητά και να τις επιδιώκει.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις φιλίες των παιδιών σας

  • Προσκαλέστε ένα απόγευμα κάποια από τα παιδιά της τάξης, που το παιδί σας έχει έρθει πιο κοντά μαζί τους. Δεν είναι ανάγκη να είναι γενέθλια ή κάποια γιορτή, αλλά μια αυθόρμητη πρόσκληση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από εσάς τους γονείς.
  • Γνωριστείτε με κάποιους γονείς την ώρα που σχολάνε τα παιδιά και συζητήστε την πιθανότητα να φέρουν το παιδί τους στο σπίτι σας για να παίξει με το δικό σας.
  • Παρατηρήστε τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά. Να έχετε σπίτι σας υλικά όπως πλαστελίνη,  χαρτιά και μπογιές, προκειμένου τα παιδιά σας να μπορούν να απασχοληθούν αρκετή ώρα και να δημιουργήσουν μαζί με τους φίλους τους.
  • Διαβάστε τους μια ιστορία, δείτε μαζί τους μια σειρά κινουμένων σχεδίων ή ένα ντοκιμαντέρ (για παράδειγμα, τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ για τα ζώα). Και ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, με τη δική σας πάντα επίβλεψη, είναι σίγουρο ότι θα τα ευχαριστούσε και θα τα έφερνε πιο κοντά.
  • Κάποια άλλη στιγμή τολμήστε κι εσείς να αφήσετε το παιδί σας σε έναν γονέα με τον οποίο έχετε γνωριστεί καλύτερα και εμπιστεύεστε
Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr