REAL LIFE FAMILY MATTERS

4 μύθοι για τη πειθαρχία των παιδιών


22 Νοεμβρίου 2015

shutterstock_222671623καθετα.jpg

Νιώθετε ότι κάποιες φορές έχετε αποτύχει παταγωδώς στην πειθάρχηση των παιδιών σας; Μπορεί να αισθάνεστε έτσι, γιατί είστε άνθρωποι, αλλά μερικές φορές ενδέχεται να αντιδράτε υπερβολικά και ενώ νομίζετε ότι έχετε αποτύχει, να ισχύει το αντίθετο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απομυθοποιήσετε μερικούς από τους μύθους που σχετίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις περισσότερες προκλητικές συμπεριφορές των παιδιών σας.

Μύθος # 1: Έχω αποτύχει ως γονιός. Αυτός ο μύθος καταστρέφει την αυτοπεποίθηση σας. Αντί να κατηγορείτε συνέχεια τον εαυτό σας για το πώς έχετε χειριστεί τον παρελθόν, ζήστε το παρόν και χρησιμοποιείστε τις εμπειρίες σας που έχετε αποκομίσει, για να μη κάνετε τα ίδια λάθη. Εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από όλους. Ξέρετε τι λειτούργησε στο παρελθόν, πώς να τραβήξετε την προσοχή του.

Μύθος # 2: Το παιδί μου αντιδρά με αυτό τον τρόπο για να με εξοργίσει. Είναι λάθος να βλέπετε τη συμπεριφορά του μικρού σας ως προσωπική υπόθεση. Τα παιδιά χρειάζονται όρια, αλλά θέλουν και αγάπη και υποστήριξη. Εξάλλου όλα τα μικρά περνάνε κάποιες περιόδους στη ζωή τους, που ενδέχεται να είναι αντιδραστικά. Όμως, με υπομονή αυτή η περίοδος θα περάσει πολύ γρήγορα.

Μύθος # 3: Είναι πολύ αργά για να αλλάξει συμπεριφορά το παιδί σας. Δεν είναι ποτέ αργά για να αποκτήσετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς του παιδιού σας. Μπορεί το μικρό σας κάποιες φορές να σας φτάνει στα άκρα, όμως αν δεν πειθαρχήσετε αυτή η συμπεριφορά θα διαιωνίζεται και θα χειροτερεύει. Γι αυτό αφήστε τη δικαιολογία ότι είναι πολύ αργά και βάλτε τα όρια που χρειάζεται κάθε οικογένεια.

Μύθος # 4: Το παιδί μου ακούει καλύτερα τους ξένους. Είναι αλήθεια ότι η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη υπόθεση για όλους. Μπορεί να πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν πειθαρχεί μαζί σας και ότι είναι πιο υπάκουο, όταν του μιλάει κάποιος άλλος. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, απλά το παιδί σας νιώθει πιο άνετα μαζί σας και γι αυτό δείχνει σε εσάς τον χειρότερο του εαυτό.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόσαστε σχετικά με την πειθαρχία είναι ότι πρέπει να επιμείνετε. Μπορεί να δυσκολευτείτε αλλά στο τέλος θα τα καταφέρετε.