REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πως να αναπτύξετε τις κοινωνικές δεξιότητες στο παιδί σας


1 Ιανουαρίου 2016

DSC_9642-1καιετα.png

Από το πρώτο χαμόγελο του παιδιού μέχρι την ημέρα που θα πάρει το απολυτήριο λυκείου, οι κοινωνικές δεξιότητες θα παγιώσουν τις σχέσεις του και θα το βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή, ώστε να κινηθεί με αυτοπεποίθηση.

Τι είναι οι κοινωνικές δεξιότητες;

Αν και οι ειδικοί διαφέρουν στις απόψεις τους για τον ορισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων. Ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι κοινωνικές δεξιότητες είναι αναγκαίες για να διατηρήσουμε τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους και βοηθάνε σε μια πετυχημένη επαγγελματική καριέρα.

Εδώ είναι μερικές απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες.

Μέσα από τη συζήτηση. Όλοι θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευγενικά. Για να τους μάθετε τρόπους, μπορείτε να τους αφηγηθείτε για τη σημασία της ευγενικής συμπεριφοράς και τη διαδικασία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Στα μεγαλύτερα παιδιά είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζετε να ζητάνε ευγενικά κάτι που θέλουν και να λένε πάντα ευχαριστώ.

Παιχνίδι. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διδάσκονται πολλά πράγματα, όσο αφορά τις κοινωνικές δεξιότητες. Συνήθως όταν τα παιδιά παίζουν μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται, να μοιράζονται και να βάζουν τα όρια τους. Εάν το παιδί σας είναι ντροπαλό, είναι πιο εύκολο για εκείνο να παίξει με ένα μόνο παιδί σε ένα άνετο περιβάλλον, έτσι ώστε να μην συγχυστεί ή φοβηθεί. Ενώ αν είναι εξωστρεφές μπορεί να πάει σε μια παιδική χαρά και να αποκτήσει φίλους.

Πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας αυτά που εσείς κάνετε. Εάν για παράδειγμα είστε συνέχεια απασχολημένοι και μιλάτε στο τηλέφωνο, τότε και τα μικρά σας θα έχουν την ίδια συμπεριφορά μεγαλώνοντας. Από την άλλη μεριά αν σας βλέπουν και είστε ευγενικοί και βοηθάτε τους συνανθρώπους σας, θα κάνουν το ίδιο και εκείνα. Τέλος, αν θέλετε το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση όταν γνωρίζει νέους ανθρώπους, θα πρέπει να του δείξετε πώς να το κάνει. Για παράδειγμα να του μάθετε πώς να έχει οπτική επαφή με κάποιο άλλο πρόσωπο, να κάνει χειραψία και να ρωτάει το όνομα ενός άλλου παιδιού.