REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου παίρνει αρκετό γάλα;


13 Ιανουαρίου 2016

Έχετε ποτέ ευχηθεί να είχατε έναν μετρητή καθώς θηλάζετε, ώστε να ξέρετε πόσο γάλα πίνει το μωρό σας; Αυτή είναι μια κοινή απορία όλων των νέων μαμάδων. Διότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε την ποσότητα που πίνει το μωρό μας, πως είμαστε σίγουρες ότι πίνει αρκετό γάλα; Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσετε τους τρόπους με τους οποίους θα καταλάβετε εάν το μικρό σας παίρνει αρκετό γάλα.

Πολύ συχνά ακούμε από μητέρες ότι αναγκάστηκαν να διακόψουν το θηλασμό, γιατί δεν είχαν αρκετό γάλα για το μωρό ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν. Είναι όμως γεγονός ότι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι γυναίκες μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για το μωρό τους. Πολλές φορές όταν ένα νεογέννητο είναι ανήσυχο ή θέλει να τρώει συνέχεια, οι νέες μαμάδες πιστεύουν ότι δεν του δίνουν την ποσότητα γάλακτος που έχει ανάγκη.

Δείτε μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας πίνει αρκετό γάλα:

  • Το στήθος σας είναι πιο μαλακό μετά το θηλασμό, διότι το μικρό σας έχει τραφεί.
  • Μετά από τον θηλασμό το μωρό είναι χαλαρό και ικανοποιημένο.
  • Το μωρό σας μπορεί στην αρχή να χάσει λίγο βάρος, όμως μετά θα αρχίσει να παίρνει κιλά, εφόσον τρέφεται σωστά.
  • Τις πρώτες μέρες το νεογέννητο παίρνει το πρωτόγαλα, με αποτέλεσμα να μη βρέχει πολύ την πάνα του. Όμως, όταν παράγεται το κανονικό γάλα, τότε βρέχει την πάνα του έξι με οκτώ φορές την ημέρα.

Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν τρέφεται σωστά, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε

Κρατήστε το κοντά σας, ώστε να παρακολουθείτε πότε πεινάει και να το ταΐζετε όποτε εκείνο θέλει.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συνθήματα, που σας δείχνουν ότι το μωρό σας είναι πεινασμένο. Ένα χαρακτηριστικό είναι όταν σουφρώνει τα χείλη του, σαν να πιπιλάει κάτι ή όταν στρέφει το κεφάλι του προς το μέρος σας με ανοιχτό το στόμα.

Αφήστε το μωρό σας να μείνει στο στήθος σας για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί, πριν του αλλάξετε μεριά. Αυτό του επιτρέπει να πιει το γάλα που είναι πλούσιο σε λίπος, το οποίο προέρχεται στο τέλος της τροφοδοσίας.

Μερικά μωρά θέλουν να τρώνε συνέχεια, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, ενώ άλλα δεν το κάνουν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί ούτε να είναι λόγος για να διακόψετε τον θηλασμό. Παρόλα αυτά αν έχετε την οποιαδήποτε ανησυχία καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να σας λύσει όλες τις απορίες που σας ταλαιπωρούν και δεν σας αφήνουν να θηλάσετε με ηρεμία.